Monday, May 7, 2018

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δεν προφταίνουμε να διαβάζουμε ειδήσεις κορυφαίων παραγόντων της εκκλησιαστικής και πολιτικής ζωής της Ρωσσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, αναφορικά με την εκφρασθείσα πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δεν έφτασε καλά-καλά να ανακοινώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο την πρόθεσή του να παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας για την Ουκρανία και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχτηκε προσωπικό τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ρωσσίας Πούτιν, που προσπάθησε να τον αποτρέψει από το εγχείρημα.

Στο μεταξύ Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέβησαν στο Φανάρι και στο Άγιον Όρος, Ουκρανοί κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες κάνουν σχεδόν καθημερινά δηλώσεις με τις οποίες διαβεβαιώνουν ότι ο Πατριάρχης θα εκδώσει τελικά Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο κανονική Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ρωσσίας, αλλά και ο Πατριάρχης του σχισματικού Πατριαρχείου του Κιέβου Φιλάρετος, έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις με αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα.

Προφανώς η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, στην ουσία της, έχει καταστεί γεωπολιτικό και όχι εκκλησιαστικό θέμα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο κατέστησε απολύτως σαφές ότι θέλει μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, που να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την Εκκλησία της Ρωσσίας, την οποία θεωρεί εκτελεστικό βραχίονα της Ρωσσικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι Ρώσσοι, με τη σειρά τους, δεν κρύβουν ότι, για την Ρωσσική Ομοσπονδία και το Πατριαρχείο Μόσχας, η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, προυποθέτει την δική τους συγκατάθεση, η οποία δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να εξασφαλιστεί, επειδή το Πατριαρχείο Ρωσσίας στεγάζει τους γεωπολιτικούς οραματισμούς της Ρωσσίας σε πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Επιπλέον η Ρωσσία ουδέποτε θα συναινέσει στον απογαλακτισμό της Ουκρανίας, επειδή τα Ουκρανικά σύνορα θα γίνουν σύνορα του ΝΑΤΟ και της Δύσης με την Ρωσσική Ομοσπονδία. Η πρόθεση της Ρωσσικής Ομοσπονδίας είναι να καταστήσει δορυφόρο της την Ουκρανία ή τουλάχιστον να την Φινλανδοποιήσει.

Η άμεση τηλεφωνική παρέμβαση του Προέδρου Πούτιν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η παράλληλη παρέμβαση του Ρώσσου Προέδρου στον Ερντογάν, για να τιθασσεύσει τον Πατριάρχη, δείχνουν ότι, για την Ρωσσία, το θέμα είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας. Γι’ αυτό θα τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να μη χορηγηθεί Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος - προφανώς- βρίσκεται στη δίνη πανίσχυρων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Από τη μια δέχεται πιέσεις από την Ουκρανία και τους Δυτικούς του συμμάχους, αλλά, από την άλλη, πρέπει να αντισταθμίσει τις Ρωσσικές αντιρρήσεις πριν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια.

Στο μεταξύ η αναξιόπιστη Τουρκία του Ερντογάν, θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που ο μέχρι προ τινος πιστός σύμμαχος των Αμερικανών Ερντογάν, τώρα ερωτοτροπεί με τον Πούτιν και προσπαθεί να τον καταστήσει στρατηγικό του σύμμαχο. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει, όχι ΜΟΝΟΝ την μήνιν του Πούτιν, αλλά και τις ραδιουργίες του Ερντογάν.

No comments:

Post a Comment