Monday, May 14, 2018

Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη “Ρομφαία”, το ρεπορτάζ που επιγράφεται Βολοκολάμσκ: ''Η Οικουμενική Ορθοδοξία δεν αναγνωρίζει τους σχισματικούς της Ουκρανίας.''”

Όλα όσα αναφέρει ο Σεβ. Βολοκολάμσκ είναι ορθρά. Αυτήν την στιγμή καμία από τις 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες -ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο- δεν δέχεται τους σχισματικούς της Ουκρανίας σε εκκλησιαστική κοινωνία.

Όλοι αναγνωρίζουν, ως νόμιμη εκκλησιαστική εξουσία στην Ουκρανία, την υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ θεωρεί σχισματικές όλες τις άλλες εκκλησιαστικές ομάδες της Ουκρανίας.

Αλλά αυτή -προφανώς- δεν είναι η ουσία του θέματος.

Το ερώτημα που βασανίζει όλους μας είναι τι θα συμβεί, αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την σύμφωνη γνώμη πλειάδας άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας και τους δεχθεί σε εκκλησιαστική κοινωνία ως την 15η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία;

Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ συνόψισε εύστοχα, με λίγα λόγια, -όπως συνηθίζει να κάνει πάντοτε-, τις αντιρρήσεις του, για παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας:
1.) Η Εκκλησία της Ουκρανίας υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, 
2.) Η Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν ζήτησε και δεν θα δεχτεί Αυτοκεφαλία, και 
3.) Η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας και σχισματικές ομάδες υπέβαλαν αίτημα για Αυτοκεφαλία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ορθά όλα όσα επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος Βολοκολάμσκ, αλλά δεν απαντούν το αγωνιώδες ερώτημα των ανά την Οικουμένη πιστών, οι οποίοι έντρομοι κυριολεκτικά παρακολουθούν τις εξελίξεις, επειδή συνειδητοποιούν ότι το φάσμα Πανορθόδοξου σχίσματος πλανάται απειλητικά επί της κεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ήταν κάτι περισσότερο από συγκεκριμένος, όταν αναφέρθηκε στην πιθανότητα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Θα προκληθεί σχίσμα ανάλογο με την διαίρεση του 1054, μεταξύ Παλαιάς και Νέας Ρώμης, απείλησε.

Ελπίζουμε ότι οι απειλές του να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, επειδή -όπως όλοι γνωρίζουμε- ο Σεβ. Βολοκολάμσκ είναι το στόμα της Ρωσσικής Ομοσπονδίας και δεν είναι -όπως όλοι, επίσης, γνωρίζουμε-, άνθρωπος που χωρατεύει.

Είναι εγκληματικά εξωπραγματική η αντίληψη, ότι η Ρωσσία θα επιτρέψει ή θα ανεχτεί, έστω, την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας αδιαμαρτύρητα και χωρίς να κάνει το παν -και όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί να κάνει πολλά- για να την αποτρέψει ή να την ακυρώσει στην πράξη.

Αλλά να μην κλείσουμε το άρθρο χωρίς να προσθέσουμε ότι ο Οικουμενισμός θα βγει και πάλιν κερδισμένος με τις νέες εξελίξεις οποιεσδήποτε και αν είναι.

Αλλά γι' αυτές θα μιλήσουμε -συν Θεώ- σύντομα σε άλλο άρθρο.

No comments:

Post a Comment