Wednesday, February 21, 2018

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ κ. ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



Δεν νομίζω ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ενθουσιαστεί με την ιδέα της μεταφοράς της έδρας του Οικουμενικού Θρόνου στην Αμερική.

Ίσως, μάλιστα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Παναγιώτατου ότι το Πατριαρχείο θα παραμείνει αμετακίνητο στην έδρα του, να είναι άμεση απάντηση του Πατριάρχη στον αρθρογράφο.
Αν βρω τον χρόνο θα επανέλθω για να σχολιάσω τις θέσεις του κ. Καλμούκου, επειδή πιστεύω ότι έχει κάποια θετικά στοιχεία, που μπορεί να αξιοποιηθούν.

Το σίγουρο είναι ότι, ακόμη και αν ήθελε το Πατριαρχείο να υιοθετήσει τις θέσεις του αρθρογράφου για μεταφορά τη έδρας του στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, που είναι εξαιρετικά δύσκολο ίσως και αδύνατον να ξεπεραστούν.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ κ. ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
=====
  • Να αγοραστούν διακόσια εκτάρια γης κατά προτίμηση στη Νέα Υόρκη που είναι συγκεντρωμένος ο περισσότερος Ελληνισμός ή κι ακόμα στην Ουάσιγκτον για να προσιδιάζει καλύτερα στην εκκλησιολογία καθότι είναι η πρωτεύουσα της χώρας.
  • Να ανοικοδομηθεί ένα καλαίσθητο Πατριαρχικό Μέγαρο κατά το πρότυπο και την αρχιτεκτονική δομή του υπάρχοντος στο Φανάρι, καθώς επίσης κι ένας ναός της Αγίας Σοφίας κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης μικρότερων φυσικά διαστάσεων, κι όλη αυτή η περιφέρεια να ονομαστεί Νέα Κωνσταντινούπολη και να αποτελέσει την χειμερινή Εδρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ η θερινή του Εδρα να εξακολουθήσει να είναι η Κωνσταντινούπολη.
  • Ο Πατριάρχης να παραχειμάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Κωνσταντινούπολη να ορίζεται Πατριαρχικός Επίτροπος. Αλλωστε, σήμερα με την τεχνολογία η επικοινωνία είναι εύκολη υπόθεση. Εδώ θα έχει όλη την άνεση να κινείται, να δρα, να αποφασίζει, να συγκαλεί συσκέψεις και συνόδους άνετα, δίχως τις πιέσεις και καταπιέσεις των Τούρκων. Καθαρές κουβέντες.
  • Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης να ονομαστεί Νέα Χάλκη και να καταστεί η καλύτερη Θεολογική Σχολή του κόσμου.

  • Να υπαχθούν υπό το Πατριαρχείο όλες οι εν Αμερική Ορθόδοξες Δικαιοδοσίες και να διατηρεί η καθεμιά τα δικά της πολιτιστικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα και να «λαλεί έκαστος τη ιδία διαλέκτω», για να θυμηθούμε τον επιμερισμό της Πεντηκοστής, ο οποίος ωστόσο δεν κατάργησε το υπακτικό γεγονός της ενότητας.
  • Το Πατριαρχείο όχι μόνο δεν θα χάσει την οικουμενική του εμβέλεια, αλλά απεναντίας θα ενδυναμωθεί, θα στελεχωθεί, θα ξαναζωντανέψει για να το πούμε απλά.

  • Να συγκεντρωθεί αρχικά ένα ποσό εν είδει
    Ταμείου ή Κληροδοτήματος, ύψους εκατό εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων να αντλεί το Πατριαρχείο για τα λειτουργικά του έξοδα.
  • Να τονωθεί η εκκλησιαστικότητα της Ορθοδοξίας και η ιερή ελληνικότητα της Ομογένειας της Αμερικής, η οποία δυστυχώς φθίνει δυστυχώς.
  • Να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε από την αρχή αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι, κι αυτό που είναι Ελληνισμός ως η ιστορική πολιτιστική σάρκα της Ορθοδοξίας, από αυτό που δεν είναι.
  • Ενας καινούργιος κόσμος πλάθεται και αναπλάθεται, μας προσπερνά και μας αφήνει πίσω κι εμείς έχομε καταντήσει «απομεινάρια» μιας άλλης εποχής, αγκιστρωμένοι στα προνόμια και στους τίτλους χωρίς περιεχόμενο πλέον.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό αν τολμήσουμε να οραματισθούμε το αύριο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
ΠΗΓΗ:

Εθνικός Κήρυξ

1 comment:

  1. Εκείνο που θά 'πρεπε να γίνει: μία όντως Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που εκτός των άλλων θα ανασυστήσει το από μακρών χρόνων εκπεσόν Πατριαρχείο της Δύσεως - έτσι μάλιστα θα λυθεί και το πρόβλημα της λεγόμενης Διασποράς, αφού όλες οι δικαιοδοσίες στην Δυτική Ευρώπη (και ίσως την Αμερική) δραστηριοποιούνται στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου αυτού. Τα λοιπά είναι εκ του πονηρού.

    ReplyDelete