Tuesday, February 20, 2018

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΈΛΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Κηρύγματα στα Ευαγγέλια, Έκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2018, σσ. 254.

Του  θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Με πολύ ενδιαφέρον ξεφύλλισα το παρόν πόνημα του π. Ιωάννη. Μια-δυό σελίδες ήταν αρκετές να αντιληφθώ πόσο επικαιροποιημένη είναι η προσέγγισή του στον ευαγγελικό λόγο. 

Από τον τίτλο σχημάτισα την εντύπωση ότι θα έχω ενώπιόν μου ακόμη μια συνήθη ανάλυση των ευαγγελικών περικοπών των Κυριακών του έτους. Μελετώντας το κείμενο, όμως, αντελήφθηκα ότι είχα προτρέξει. Τα κείμενα του π. Ιωάννη ασφαλώς βασίζονται στα ευαγγελικά αναγνώσματα. Αυτό που με εντυπωσίασε, όμως, είναι η όλη του προσέγγισή του στο αντικείμενό του. Πρωτίστως, ο συγγραφέας δεν αναλύει ολόκληρη την περικοπή. Αφορμάται, όμως, από αυτή για να αναπτύξει βασικά της νοήματα. Λ.χ. μιλώντας για την Κυριακή της Τυροφάγου σημειώνει: «Τρία πράγματα τονίζει ο Κύριός μας στο σημερινό Ευαγγέλιο: Τη συγχωρητικότητα, την τήρηση της νηστείας χωρίς τυμπανοκρουσίες και το θησαυρισμό, όχι στη γη αλλά στον ουρανό». 

Εν σχέσει με το θέμα της νηστείας παραθέτει τη συγκλονιστική θέση του Σιβηριανού στάρετς Ζωσιμά: «Μπορεί ένας τεχνίτης να υπερηφανεύεται ότι έχει πολλά εργαλεία, αν με αυτά δεν κάνει ένα ωφέλιμο και καλό έργο; Όμοια και η νηστεία και οι σωματικοί κόποι είναι εργαλεία αρετής και όχι αρετές». 

Για το θησαυρισμό στον ουρανό, αντί θεωρητικών παραινέσεων και νουθεσιών παραθέτει, από το βίο του Αγίου Όσβαλντ (Ορθόδοξου Άγγλου βασιλιά), το γεγονός ότι το χέρι του, με το οποίο ελεούσε, έμεινε άφθορο μετά τον θάνατό του. Κοντολογίς ο π. Ιωάννης, που διακρίνεται για την αποδελτίωση πλήθους βιβλίων, χρησιμοποιεί το οπλοστάσιό του για να κάνει προσιτό στον καθένα τον ευαγγελικό λόγο. 

Είναι γνωστή και αναντίλεκτη η δύναμη του παραδείγματος. Και όλα αυτά, τα οποία παραθέτει ο ρέκτης συγγραφέας, από την μια ενθαρρρύνουν όσους επιθυμούν διακαώς να εφαρμόσουν τον κυριακόν λόγον και από την άλλη αφήνουν αναπολόγητους  και «γυμνότερους υπέρου», όλους εκείνους οι οποίοι με διάφορα προσχήματα, φτηνές και έωλες δικαιολογίες γυρίζουν την πλάτη στα «ζωηρά λόγια» του Χριστού. 


Ευχόμαστε να στηρίζει ο καλός Θεός τον οτρηρό κληρικό ώστε να μας παραθέτει συνεχώς ψυχοτρόφον τράπεζαν, αλλά και να συνεχίζει την έκδοση των βιβλίων του Γέροντος Επιφανίου, που τόσο έχουμε σήμερα ανάγκη.

No comments:

Post a Comment