Thursday, January 4, 2018

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΥΣΑΣΘΕ ΚΑΙ ΙΔΕΤΕ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, Γεύσασθε και ίδετε, Εκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2017, σσ. 427.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====

Παρέλαβα μετά χαράς τον ως άνω τόμο, του οποίου την επιμέλεια είχε πάλιν ο οτρυρός και ακούραστος π. Ιωάννης Κωστώφ. Ο τίτλος κτυπά κατευθείαν κέντρο. Το αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης μόλις προχωρήσει στην ανάγνωση μερικών αράδων. Τα θέματα, που αναλύονται από το Γέροντα Επιφάνιο με τη γνωστή του χειμαρρώδη ευφράδεια και αναντίλεκτη θεολογική του επάρκεια, είναι πολλά, ποικίλα και, προ πάντων, ενδιαφέροντα και επί της ουσίας.

Ο επιμελητής π. Ιωάννης τα έχει ταξινομήσει θεματικώς ως ακολούθως: 
α.) Περί εκκλησιαστικών θεμάτων,
β.) Με αφορμή τα εκκλησιαστικά του 1987,
γ.) Μοναχισμός, και 
δ.) Ερμηνευτικά.

Το περιεχόμενο του βιβλίου συνίσταται από απομαγνητοφωνημένες ομιλίες-συζητήσεις του Γέροντος μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών (Μενάνδρου 4) στην Αθήνα. 

Εστιάζω την προσοχή μου σ’ ένα καίριο και κύριο θέμα των ημέρων μας, αυτό των Οικουμενιστών. Λέγει ο Γέροντας: «Οι Οικουμενιστές είναι οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι και η Ορθοδοξία και ο Παπισμός και οι Προτεστάντες, όλοι έχουν μέρη της αληθείας. Η αλήθεια είναι ένα είδος καθρέφτη, ο οποίος έσπασε και έχει γίνει διάφορα κομμάτια. Και ένα κομμάτι ή δύο ή τρία έχουν οι καθολικοί, άλλα τόσα οι Ορθόδοξοι, άλλα τόσα οι Προτεστάντες. Πρέπει όλα αυτά τα κομμάτια να τα μαζέψουμε για να απαρτίσουμε πάλι τον καθρέφτη. Αυτός είναι ο οικουμενισμός. Ένα είδος συγκρητισμού. Είναι ένα είδος αιρέσεως ο Οικουμενισμός. Θα έλεγα βαρυτάτης αιρέσεως. 

Εμείς πιστεύουμε ότι η αλήθεια δεν θρυμματίστηκε ποτέ. Η αλήθεια σώζεται ακεραία στην Εκκλησία. Ο Κύριος, ο Οποίος είπε ότι θα στείλη το Πνεύμα το Άγιο, το Οποίο θα μας οδηγήση, τους Αποστόλους και τους διαδόχους τους, «εις πάσαν την αλήθειαν» (Ιω. ις΄13) δεν εψεύσθη. Ο Κύριος είπε την αλήθεια και πάντοτε έλεγε την αλήθεια και το Πνεύμα της Αληθείας ήλθε «ίνα μείνη μεθ’ ημών εις τον αιώνα» (Ιω. ιδ΄16), με την Εκκλησία Του. Η Εκκλησία δεν έχασε, λοιπόν, ποτέ την αλήθεια. Η αλήθεια είναι στην Εκκλησία και έξω από την Εκκλησία υπάρχει πλάνη. Σπέρματα αληθείας μπορεί να υπάρχουν, αλλά όχι η αλήθεια καθολική, ολόκληρη, ακέραια». 

«Δρόσος Αερμών η καταβαίνουσα, ψαλμικώς, επί τα όρη Σιών» η φωνή του Γέροντος Επιφανίου. Συντρίβει τα έωλα επιχειρήματα των Οικουμενιστών «ως σκεύη κεραμέως» και τα εκριζώνει «ωσεί χόρτον δωμάτων». Το λοιπόν δροσίσατε τας ψυχάς σας.

No comments:

Post a Comment