Sunday, January 14, 2018

ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ


ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ

Του Πορφυρίτη
=====

Μια διευκρίνιση σχετικά με τον Οικουμενισμό, διότι υπάρχει μιά παρανόηση, μιά σύγχυση ή, από κάποιους, και μιά διαστροφή του όρου, καθώς τον μπερδεύουν με τον όρο Οικουμενικός. Άλλο είναι ο Οικουμενικός και κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό είναι ο Οικουμενισμός. 

«Ο Οικουμενισμός, πραγματικά έτσι όπως έχει επικρατήσει να σημαδοτείται ο όρος αυτός, βεβαίως είναι αίρεση, γιατί σημαίνει απάρνηση βασικών γνωρισμάτων της ορθοδόξου πίστεως, όπως είναι φέρ’ ειπείν η αποδοχή της θεωρίας των κλάδων, ότι δηλαδή κάθε αίρεση, ακόμη και η Ορθόδοξη Εκκλησία, κατέχει ένα τμήμα της αληθείας και πρέπει να ενωθούν ψευδώς όλες οι αιρέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία, να βάλουν στο τραπέζι τα τμήματα της αληθείας, για να απαρτισθεί η μία αλήθεια. Εμείς, οι Ορθόδοξοι, πιστεύουμε ότι η Ορθοδοξία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Τέρμα˙ σ' αυτό δεν γίνεται συζήτηση. Επομένως, οποιοσδήποτε πρεσβεύει τα αντίθετα, λέγεται οικουμενιστής και επομένως είναι αιρετικός». 

Φυσικά η Ορθοδοξία είναι Οικουμενική, Καθολική Εκκλησία, Εκκλησία όλης της Οικουμένης. Δε νομίζω να χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση.

Ο Οικουμενισμός, επομένως, είναι μια παναίρεση και όσοι την ακολουθούν, μπλέκουν στα δίχτυα της παναιρέσεως και φυσικά της ενδεχομένης απωλείας της ψυχής τους, όπως συμβαίνει με κάθε αίρεση! 

No comments:

Post a Comment