Friday, January 5, 2018

Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΔΥΟ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ


Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΔΥΟ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε τον πρόλογο του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, που έστειλε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, με την ευκαρία της έκδοσης εγκόλπιου ημερολογίου, προς τιμή του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή, με την ευκαιρία της επετείου των 120 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο πρόλογος του Παναγιώτατου επιδέχεται δύο αναγνώσεις.

Η πρώτη είναι ότι το Πατριαρχείο μας προιδεάζει για την απόφαση του Οικουμενικού Θρόνου να αγιοκατάξει τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.

Αν όντως αυτή είναι η πρόθεση του Πατριάρχη, τότε πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η αγιοκατάταξη του Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Γι’ αυτό, στον πρόλογό του, ο Παναγιώτατος εκφράζει βαθύτατο σεβασμό προς το πρόσωπο, τους ασκητικούς αγώνες, αλλά και την μεγάλη συμβολή που είχε ο μακαριστός Ιωσήφ ο Ησυχαστής για τη στροφή προς τον Ησυχασμό, και για την επάνδρωση του Αγίου Όρους.

Παράλληλα ο Παναγιώτατος εκθειάζει το εκκλησιαστικό φρόνημα του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή, που τον οδήγησε να απομακρυνθεί από τους ζηλωτές και να πειθαρχήσει προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι μέχρι προ τινος στάση του Πατριαρχείου έναντι του Γέροντα Ιωσήφ ήταν πολύ αρνητική. Γι’ αυτό οι εκ βαθέων έπαινοι του Παναγιώτατου συνιστούν οπωσδήποτε στροφή στη στάση του Φαναρίου.

Αν αυτή η στροφή συνδέεται με την πρόθεση του Πατριαρχείου να αγιοκατατάξει τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή θα φανεί πολύ σύντομα.

Ο πρόλογος του Παναγιώτατου, όμως, επιδέχεται και δεύτερη ανάγνωση.

Ο Πατριάρχης, ίσως, αναφέρει εγκωμιαστικά ορισμένα αντικειμενικά γεγονότα για την προσωπικότητα του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή για την αναγέννηση και επάνδρωση του Αγίου Όρους, αλλά αυτό στο οποίο στοχεύει στην πραγματικότητα είναι να εκθειάσει την απομάκρυνση του Ιωσήφ του Ησυχαστή από τον ζηλωτισμό και η πειθαρχία του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι ότι τα πνευματικά παιδιά του Γέροντος Ιωσήφ εργάζονται συντονισμένα και συστηματικά για την αγιοκατάταξη του Ιωσήφ του Ησυχαστή. Τον αγιογραφούν ήδη με φωτοστέφανο, έγραψαν Ακολουθία του, προσφέρουν την κάρα του για προσκύνηση κτλ.. 

Στόχος τους, σε πρώτη φάση, είναι η αγιοκατάταξη του Ιωσήφ του Ησυχαστή, με σκοπό αφενός μεν να δώσουν εκκλησιαστικό κύρος στο πρόσωπο και τη διδασκαλία του. Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος ανοίγει ορθάνοιχτος ο δρόμος για την μελλοντική των μαθητών του Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Σύντομα θα ξέρουμε τις προθέσεις του Πατριαρχείου.

No comments:

Post a Comment