Tuesday, December 5, 2017

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ


ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Της Κυρίας Ελένης Λωρίτου
=====

Ευχαριστούμε, κ. Τελεβάντο, που, αν και βρίσκεστε τόσο μακρυά από τα πράγματα της Ελλάδος τα παρακαλουθείτε τόσο άγρυπνα, είστε άριστος γνώστης των όσων συμβαίνουν τόσο στο προσκήνιο όσο και στα παρασκήνια και πάντα τοποθετείστε με οξυδέρκεια, σταθερότητα, διακριτική ματιά, ζύγισμα, ορθόδοξο φρόνημα, μαστιγώνετε τα κακώς κείμενα, και συμπαραστέκεστε στην κάθε καλή προσπάθεια οποθενδήποτε προερχόμενη με κριτήριο πάντα την ωφέλεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και της φιλτάτης πατρίδος. 

Θα μου επιτρέψετε να πω οτι είστε ο "σέρ" της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας και ένα σημείο αναφοράς για τα ορθόδοξα ιστολόγια. Πάντα ενδιαφέρει η γνώμη του Τελεβάντου! 

Αμέριστη, επίσης, ήταν η συμπαράστασή σας στην ομολογία του π. Θεοδώρου Ζήση καί των συν αυτώ πατέρων με αναφορά στον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και την ερμηνεία του στον 15ο Κανόνα της Α/Β Συνόδου. Η παρρησία σας είναι προιόν της πνευματικής σας επάρκειας και παιδείας, θύραθεν καί θεολογικής.

Συμφωνούμε, κ. Τελεβάντο, ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει ένα συνέδριο με θέμα την ερμηνεία του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου πάνω στο επίμαχο και επίκαιρο θέμα του 15ου Κανόνος της Α/Β Συνόδου με σκοπό την οικοδομή της Εκκλησίας. 

Θεωρώ ότι είναι μία ποιμαντική ανάγκη να γίνει, για να καταπαύσει η σύγχυση γύρω από το θέμα με αντικρουόμενες απόψεις ή απόψεις διαφόρων αποχρώσεων και επιπροσθέτως, να καταπαύσει η παρερμηνεία του π. Επιφανίου από κακόβουλους ανθρώπους, η οποία εκτός του ότι βλάπτει την Εκκλησία, πλήττει και τον ίδιον τον π. Επιφάνιο. 

Συμφωνώ ότι ο π. Θεόδωρος Ζήσης είναι το πλέον αξιόπιστο πρόσωπο και ο πλέον έμπειρος για να διοργανώσει ένα τέτοιο συνέδριο. Ομοίως θα ήταν καλή η ενεργός συμμετοχή όλων αυτών των εκκλησιαστικών παραγόντων, που αναφέρετε, επισκόπων και Ιερών Μονών κυρίως των Ιερών Μονών, που έχουν την ιδιαίτερη τιμή να φέρουν την παρακαταθήκη των αγίων γεροντάδων, των προσφάτως κοιμηθέντων, που αποτέλεσαν μία ζωντανή μαρτυρία και κρίκους της εκκλησιαστικής παραδόσεως, δηλαδή τους είδαμε, τους ακούσαμε, μας δίδαξαν και συνεχίζουν να ρίχνουν την σκιά τους στην εκκλησιαστική ζωή. 

Δύο τέτοιοι γεροντάδες είναι ο περι ού ο λόγος π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος και ο ισότιμός του στην αγιότητα π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, συνδέοντο δε με στενή φιλία. Ο πρώτος είναι θαμμένος στην γη της Τροιζήνας, στην Πελοπόννησο στο μοναστήρι της Κεχαριτωμένης και ο π. Αθανάσιος είναι θαμμένος στα σπλάγχνα του Κισσάβου στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο Τεμπών. 

Θα ήταν καλό να συμμετάσχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες και κάποιοι να διαθέσουν την υποδομή, τα τεχνικά μέσα, τους χώρους. Φοβάμαι, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ καλό, για να είναι αληθινό. Ωστόσο ας το ευχηθούμε! 

No comments:

Post a Comment