Monday, December 25, 2017

ΕΠΑΙΝΕΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ;



ΕΠΑΙΝΕΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Στο ιστολόγιο “Ακτίνες”, στην ανάρτηση “Μαρτυρία του Αγίου Παισίου για τον Ομολογητή Γέροντα Μάξιμο Καραβά”, εντοπίσαμε το ακόλουθο σχόλιο: 

“Ο Άγιος Παΐσιος κατά τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 επισκέφθηκε την Αυστραλία και έπλεξε το εγκώμιο του μετέπειτα κακοδόξου αρχιεπισκόπου κ. Στυλιανού. Ας μην αποδίδουμε κάθε λέξη και κάθε φράση που εκφέρει ένας άγιος ως εκδηλώσεις του Αγίου Πνεύματος, διότι έτσι καταργούμε την ελευθερία που χάρισε στον άνθρωπο ο Πλαστουργός. Ο Άγιος Παΐσιος εκφράσθηκε κολακευτικά για πάρα πολλούς πνευματικούς. Ας μην εκβιάζουμε τα λόγια των Αγίων μας για να εξάγουμε συμπεράσματα που μας βολεύουν. Έλεος, γιατί έτσι καταντούμε πολύ γραφικοί! Το 1992 ο π. Νικηφόρος ήταν νέος κληρικός. Τι πιο φυσικό να προτείνει ο Άγιος Παΐσιος τον έμπειρο πνευματικό π. Μάξιμο Καραβά έναντι του νεοχειροτονηθέντος;”

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟ;
_________

Αληθεύει ο ισχυρισμός ότι ο Άγιος Παίσιος εκφράστηκε πολύ κολακευτικά για τον Αυστραλίας Στυλιανό; Ασφαλέστατα και αληθεύει. Είμαι αυτήκοος μάρτυρας επαινετικών λόγων του Αγίου Παισίου για το ποιμαντικό έργο του Αυστραλίας Στυλιανού. Αυτό που δεν αληθεύει είναι ο ισχυρισμός του σχολιογράφου ότι δήθεν ο Άγιος Παίσιος εκφράστηκε κολακευτικά για τον μετέπειτα κακόδοξο Αυστραλίας.

Ουδέν τούτου αναληθέστερον.

Ο Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης ήταν, είναι -και ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μην παραμείνει- βαμμένος Οικουμενιστής.

Γι’ αυτό ακριβώς επελέγη από το Φανάρι για να ηγηθεί του διαλόγου με τους Παπικούς.

Τότε γιατί ο Άγιος Παίσιος μιλούσε επαινετικά για ένα βαμμένο Οικουμενιστή;

Ο Άγιος Παίσιος έλεγε πολλά τέτοια. Επί παραδείγματι όταν κάποιος του έλεγε ποιος είναι ο πνευματικός του σχολίαζε: “Α! Έχεις πολύ καλό πνευματικό”. Γιατί το έκανε αυτό; Για να στηρίξει τον εξομολογούμενο και για να φιλοτιμήσει τον πνευματικό. 

ΑΓΙΑ ΥΠΑΚΟΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΘΕΟΥΜΕΝΟΥΣ" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ
________

Ο Άγιος Παίσιος συνιστούσε στους πιστούς να έχουν ταπεινό φρόνημα, πνεύμα υπακοής, φόβο Θεού και αγάπη και πίστη για τον Χριστό και όχι “Θεούμενους” πνευματικούς.

Σε τι ωφέλησε τον Ιούδα διότι είχε καθοδηγητή τον ίδιο τον Χριστό την πηγή της Αγιότητας; Σε τι ωφέλησε τον Δημά επειδή είχε καθοδηγητή τον Απόστολο Παύλο; Πώς ωφέλησε πλείστους από μας το ότι γνωρίσαμε Αγίους που τους είχαμε μάλιστα πνευματικούς; 

Από την άλλη! Ποιος ήταν ο πνευματικός του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ; Ποιος ήταν ο πνευματικός του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη; Ποιος ήταν ο "Θεούμενος" Γέροντας τόσων άλλων Αγίων της Εκκλησίας.

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΕΞΕΦΡΑΣΘΗ ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ
__________

Ο Άγιος Παίσιος εξεφράσθη λίαν επαινετικά και για τον νυν Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και για άλλους Οικουμενιστές. Ότι είχε να τους πει για τον Οικουμενισμό τους το είπε ξεκάθαρα και κατά πρόσωπο όταν συναντήθηκε μαζί τους.

Στους τρίτους, όμως, μιλούσε κολακευτικά γι’ αυτούς για να τους φιλοτιμήσει και για να τους οδηγήσει σε μετάνοια.

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΘΗ ΛΙΑΝ ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΟ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗ
________

Δεν είναι μόνον ο Άγιος Παίσιος που συμπεριφερόταν έτσι.

Αν ακούγατε τι έλεγε ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης για τον Ηγούμενο της Σιμωνόπετρας Αιμιλιανό ή θα φεύγατε σκανδαλισμένοι ή θα ξεκαρδιζόσαστε στα γέλια. Ούτε αν ήταν Άγιος της Εκκλησίας δεν θα μιλούσε τόσο κολακευτικά γι' αυτόν. Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή ήθελε να στηρίξει την νεοπαγή, τότε, αδελφότητα της Σιμωνόπετρας.

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΤΑΝ ΛΙΑΝ ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ
________

Αν ακούγατε τι έλεγε κατ’ ιδίαν για ορισμένους Αγιορείτες και άλλους Γέροντες ο Άγιος Παίσιος θα σας προκαλούσε μεγάλο προβληματισμό. Θα μπορούσα άνετα να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα. Δεν θα το κάνω, όμως, επειδή δεν νομίζω ότι ο Άγιος θέλει να κάνω ονομαστική αναφορά. Αν ήθελε θα το έκανε ο ίδιος. 

Γέροντες, που μέχρι σήμερα μεσουρανούν στον εκκλησιαστικό χώρο και από τους πολλούς θεωρούνται χαρισματούχοι, άκουσαν τα εξ αμάξης όταν συναντήθηκαν με τον Άγιο Παίσιο.

Γιατί πολλές φορές οι Άγιοι ενεργούν έτσι; Για να μας φιλοτιμήσουν και να μας οδηγήσουν σε μετάνοια. 

Γι’ αυτό ας μην παίρνουμε πολύ τοις μετρητοίς όταν ακούμε ότι ο τάδε Άγιος εξεφράσθη πολύ κολακευτικά για τον τάδε πνευματικό ή Ηγούμενο ή επίσκοπο ή Πατριάρχη.

Ο ΟΣΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΕΞΕΦΡΑΣΘΗ ΛΙΑΝ ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ
_______

Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς δεν ήταν ο λογογράφος του επισκόπου που προσφώνησε με τα πιο θερμά λόγια τον Πατριάρχη Αθηναγόρα όταν επεσκέφθη την Εκκλησία της Σερβίας;

Όταν τον συναντήσαμε στο Τσέλιε, όμως, με τον θεολόγο και συνεργάτη του ιστολογίου μας κ. Ανδρέα Κυριακού και άλλους προσκυνητές, και έγινε αναφορά στο όνομα του Αθηναγόρα, ο Άγιος Ιουστίνος πήρε το κεφάλι του στα δύο του χέρια και το κουνούσε δεξιά αριστερά με βαθύτατη θλίψη και αποδοκιμασία.

No comments:

Post a Comment