Friday, November 10, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ κ. Σ. ΤΖΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ κ. Σ. ΤΖΟΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Έχω -κατ’ επανάληψη- εκφράσει την εκτίμησή μου για την πέννα του κ. Σωτήρη Τζούμα καθώς επίσης για την δυνατότητα πρόσβασής του σε πηγές πληροφοριών που ελάχιστοι και ορισμενες φορές μόνον ο ίδιος έχει πρόσβαση.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις πού το πηγαίνει όταν μιλά για ορισμένα πράγματα.

Και εξηγούμαι.

Όταν, επί παραδείγματι, διαβάζω τα άρθρα του κ. Τσελεγγίδη ξέρω ότι έχω να κάνω με ένα σπουδαίο παραδοσιακό θεολόγο που εκφράζει πάντοτε ορθόδοξες θέσεις.

Όταν διαβάζω τα άρθρα του κ. Πέτρου Βασιλειάδη ξέρω ότι έχω να κάνω με ένα φιλελεύθερο θεολόγο που εκφράζει μη αποδεκτές από την Ορθοδοξία θέσεις.

Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ξέρω με ποιους έχω να κάνω και πού το πάνε.

Με τον κ. Τζούμα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ξέρει να γράψει ο ευλογημένος -μακάρι να είχα το συγγραφικό του τάλαντο-, ξέρει πράγματα που οι πολλοί ή ίσως και όλοι αγνοούν, αλλά δεν ξέρεις πού ακριβώς το πηγαίνει με την αρθογραφία του.

Όνομα και πράγμα επικοινωνιολόγος.

Σ’ αυτό το στάδιο φαίνεται ότι εξυπηρετεί τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι συνδέεται και με τον π. Άλεξ Καρλούτσο και ίσως και με τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αυτά που λέγει για την Εκκλησία της Αμερικής μας προβληματίζουν σοβαρά.

Καθόλου παράξενο αν ο π. Άλεξ Καρλούτσος κάνει λόμπι για τον Σεβ. Γαλλίας για τον οποίο φαίνεται ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ενστάσεις.

Ως γνωστόν ο π. Άλεξ never takes no for an answer. Αν πιστεύει -και φαίνεται ότι αυτό ακριβώς πιστεύει- ότι ο Σεβ. Γαλλίας πρέπει να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, δεν είναι καθόλου παράξενο αν προσπαθεί να τον προωθήσει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στο Φανάρι, στις ΗΠΑ και στην Αθήνα.

Δεν είναι αυτό που μας πονά κ. Τζούμα.

Αυτό που ξέρουμε είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή ο Θρόνος της Αμερικής δεν είναι κενός. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μπορεί να είναι 89 χρόνων, αλλά το μυαλό του δουλεύει κρύσταλλο και οι σωματικές του αντοχές είναι αξιοζήλευτες ακόμη και για ιεράρχες τριάντα χρόνια νεώτερους του.

Επομένως γιατί γίνεται συζήτηση για να αντικατασταθεί;

Αλλά και όταν έρθει η ώρα της αποχώρησης του Σεβ. κ. Δημητρίου η Ομογένεια και η Ορθοδοξία στην Αμερική ένα πράγμα ζητούν από τον Πατριάρχη μας, την Ελληνική κυβέρνηση και από το όποιο άλλο κέντρο λήψεως αποφάσεων.

Θέλουμε ιεράρχη αδιάβλητο, με συγκροτημένη θεολογική σκέψη και ορθόδοξο φρόνημα, εχθρό των νεωτερισμών και της εκκοσμίκευσης, άνθρωπο προσευχής για να εξορκίσει τα δαιμόνια της εκκοσμίκευσης και των νεωτερισμών που βασανίζουν την Εκκλησία μας.

Δεν έχουμε προσωπικά με τον Σεβ. Γαλλίας, αλλά καθόλου δεν μας αναπαύει η ιδέα ότι θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο επειδή πρόκειται για νεωτεριστή και βαμμένο Οικουμενιστή κληρικό. Αρκεί να δει κανείς τις φωτογραφίες του για να αντιληφθεί με πόσο αντιπαραδοσιακή εμφάνιση κυκλοφορεί. Το κυριώτερο! Πρόκειται για Οικουμενιστή ολκής, ο οποίος, μετά την αποχώρηση του Σεβ. Περγάμου, κατέστη ο ισχυρός θεολογικός βραχίονας του Οικουμενισμού στο Φανάρι.

Επομένως, τι ακριβώς έχει να προσφέρει στην Εκκλησία της Αμερικής ο Σεβ. Γαλλίας; Και άλλους νεωτερισμούς, μεγαλύτερη εκκοσμίκευση, ή ταξιδάκια στο Βατικανό για να φιλά το χέρι του Πάπα;

Αναμφίβολα ο π. Άλεξ Καρλούτσος έχει δύναμη και επιρροή μεγάλη. Ας την χρησιμοποιήσει, λοιπόν, όχι για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αμερικής νεωτεριστής, εκκοσμικευμένος και Οικουμενιστής κληρικός, αλλά ιεράρχης με αδιάβλητο βίο και ορθόδοξο φρόνημα.

Ιδού το δημοσίευμα του κ. Τζούμα που μας έδωσε αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου:

ΑΣ ΜΗΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Του κ. Σωτήρη Τζούμα
=====

Η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσίευσε σήμερα το σχόλιο που αναδημοσιεύουμε παρακάτω, αναφορικά με την παρουσία του πατρός Άλεξ Καρλούτσου από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους.

Ο π. Άλεξ Καρλούτσος είναι ο πλέον προβεβλημένος έγγαμος κληρικός της Ορθοδοξίας, με δύναμη και λόγο που θα ζήλευαν ακόμη και Προκαθήμενοι Εκκλησιών. Ευρίσκεται στις ΗΠΑ και υπηρετεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ήταν για πολλά χρόνια ο δεξιός βραχίων του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου και ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να καταστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής υπολογίσιμη  και σεβαστή δύναμη από την Αμερικανική πολιτική ηγεσία και των δύο κομμάτων και να τη νοιώθει η ομογένεια ως την μεγάλη ενωτική δύναμη που δίνει ισχύ και αξία στη φωνή της.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο εν λόγω κληρικός διατηρεί άριστες σχέσεις με την εκάστοτε Αμερικανική ηγεσία στον Λευκό Οίκο, είτε κυβερνάται η χώρα από Δημοκρατικούς, είτε από Ρεμπουμπλικάνους.

Το σημαντικότερο, όμως, στην περίπτωση του π. Άλεξ Καρλούτσου έγκειται στο γεγονός ότι η εκάστοτε ηγεσία του Λευκού Οίκου είναι εκείνη που  θέλει και επιδιώκει να τα έχει καλά μαζί του και να λαμβάνει τη γνώμη του επί σημαντικών θεμάτων.

Και ναί, ο π. Άλεξ Καρλούτσος, ευρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, όπως εγράφη, όχι για να κάνει λόμπινγκ για τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ και να προλειάνει, τρόπον τινά, το έδαφος για την υποψηφιότητά του για την Αμερική, οποτεδήποτε έλθει αυτή η στιγμή.

Η αλήθεια είναι ότι ο π. Άλεξ ευρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να διεκπεραιώσει κάποια θέματα που του ανέθεσε ο Πατριάρχης, ύστερα από το τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα, για την διαθρησκειακή συνάντηση που οργάνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς. Και σε κάποια από αυτά τα θέματα εμπλέκεται και συμβάλλει με το κύρος και τις γνώσεις του ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος ως γνωστόν έχει επωμιστεί πολλές και σημαντικές υποθέσεις που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ιδού το δημοσίευμα της “Καθημερινής” που σχολιάζει ο κ. Τζούμας:

ΛΟΜΠΙΝΓΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΛΛΙΑΣ

Της εφημερίδας “Καθημερινή”
=====

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Άλεξ Καρλούτσος. Ο father Alex, όπως είναι γνωστός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν είναι ποτέ ένας συνηθισμένος επισκέπτης. Πόσο μάλλον στην Ελληνική πρωτεύουσα, όπου μαθαίνω ότι βρίσκεται για να κανει λόμπινγκ υπέρ της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής, που τρίζει εδώ και καιρό. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει ενστάσεις για τον Γαλλίας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ κ. ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ
=====

Ασφαλώς και έχει ενδιαφέρον ο π. Άλεξ Καρλούτσος για την επόμενη ημέρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στις ΗΠΑ, οποτεδήποτε προκύψει  θέμα διαδοχής. Προς το παρόν, όσοι έχουν την τιμή και το προνόμιο να συνομιλούν μαζί του διαπιστώνουν ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το πνεύμα του Πατριάρχη ο οποίος θέλει μεν  ξεκαθάρισμα του εκκλησιαστικού τοπίου στις ΗΠΑ, αλλά και να αποκαταστηθεί η ιδιαίτερα επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή, η οποία αποτελεί την ναυαρχίδα του Οικονομικού Θρόνου.

Ασφαλώς και η Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής αυτή τη στιγμή έχει Αρχιεπίσκοπο τον Δημήτριο, ο οποίος παρά τα όποια ανθρώπινα λάθη που μπορεί να έκανε κατά την άσκηση των καθηκόντων του στη διοίκηση, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εκτίμησης του Πατριάρχη και να τον θεωρεί  ως μία μεγάλη και σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα.

Και όποια κι αν είναι η εξέλιξη, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος οποτεδήποτε έλθει η ώρα, θα φύγει με δόξα και τιμή και έτσι όπως αξίζει στην διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητά του.

Μπορεί ο π. Άλεξ Καρλούτσος να γνωρίζει τα της Εκκλησίας στις ΗΠΑ καλύτερα από τον καθένα και να υπήρξε άμεσος συνεργάτης τόσο του μακαριστού Ιακώβου -της εμβληματικής  αυτής προσωπικότητας που σημάδεψε με το πέρασμά του την Εκκλησία- όσο και των δύο διαδόχων του, του Σπυρίδωνος με την βραχύβια θητεία, αλλά και του Δημητρίου.

Το να έστελνε τώρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος  στην Ελλάδα τον π. Άλεξ Καρλούτσο, για να αναπτύξει το λόμπι που απαιτείται και να δημιουργήσει τις ανάλογες συνθήκες για να γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα του, είναι λίγο τραβηγμένο από τα μαλλιά διότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Μέχρι να έλθει η ώρα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκλέξει τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου θα έχουν αλλάξει πολλά!

Και το Πατριαρχείο έχει πάρει τα μαθήματά του από τα λάθη του παρελθόντος, γι’ αυτό και όταν καλείται πλέον να πάρει σημαντικές αποφάσεις λαμβάνει –οφείλει να λαμβάνει– υπόψη του όλες τις παραμέτρους.

No comments:

Post a Comment