Wednesday, October 4, 2017

Ο ΣΕΒ. ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ



Ο ΣΕΒ. ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο Βατοπαιδινό εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Βήμα Ορθοδοξίας”, το ακόλουθο απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος:

ΕΡΩΤΗΣΗ “ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ”:
Πρόσφατα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει ουσιαστικά στους Αγιορείτες να εισέρχονται στις μητροπόλεις άνευ άδειας της ΔΙΣ. Συμφωνείτε με αυτή την απόφαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒ. ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΥ:

“Θεωρώ ότι πρόκειται για μια παρεξηγημένη απόφαση, η οποία πάντως κινείται στα πλαίσια των Ιερών Κανόνων. Το να απαιτείται άδεια της Ιεράς Συνόδου για την έλευση Αγιορειτών Πατέρων στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις δεν νομίζω ότι συνιστά απαγόρευση. Όπως δε συνιστά απαγόρευση στους Μητροπολίτες να εισέρχονται στο Άγιο Όρος η υποχρέωσή τους να ζητούν την προς τούτο άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ακόμα και εάν τους έχει προσκαλέσει Ιερά Μονή ή και αυτή η Επιστασία του Αγίου Όρους.”

Πολύ σωστή απάντηση καθ’ εαυτήν πλην, όμως, ο Σεβασμιώτατος -για ευνόητους λόγους- αποσιωπά τον πραγματικό λόγο που οδήγησε την Ιερά Σύνοδο να πάρει αυτή την απόφαση. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο π. Εφραίμ Βατοπαιδινός κατέστη περιφερόμενος ιεροκήρυκας καθ’ άπασαν την Ελληνική επικράτεια με τη βοήθεια του πακτωλού χρυσού που διαθέτει, με αποτέλεσμα οι Μητροπολίτες να αισθάνονται υποχρεωμένοι να τον προσκαλούν για ομιλίες, αγρυπνίες, μεταφορά λειψάνων ακόμη και για κόψιμο βασιλόπιττας.!!!

Η Ιερά Σύνοδος πολύ ορθά διαπίστωσε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, γι’ αυτό και απαιτεί την εξασφάλιση άδειας της Συνόδου, και όχι μόνον του οικείου ιεράρχη, για να επιτρέψει την ιεροπραξία Αγιορειτών με την ελπίδα ότι έτσι θα μπει κάποιος φραγμός στον γυρολόγο Αρχιμανδρίτη Εφραίμ της Βατοπαιδίου.

Επομένως η ανησυχία μας δεν είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου που είναι μια από τις ελάχιστες ορθές αποφάσεις της Αρχιεπισκοπίας του Μακαριώτατου κ. Ιερωνύμου.

Το μόνο που προκαλεί σκεπτικισμό είναι πώς μπαίνει η απόφαση σε εφαρμογή. Όταν ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου χορηγεί στους Μητροπολίτες κατεψυγμένα κοτόπουλα και άλλες χορηγίες, άντε να τον μαζέψουν η Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπολίτες της Ελληνικής επικράτειας. 

Άσε που οι "ευλογίες" του π. Εφραίμ συνοδεύονται με "οράματα", "χαρίσματα" και "χαμόγελα από την αιωνιότητα". Εύκολο είναι να αντιπαραταχθείς στον καταιγισμό αυτό της απροκάλυπτης θεομπαιξίας;

No comments:

Post a Comment