Monday, October 9, 2017

ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, Τρέφοντας το λαό του Θεού, Εκδ. «Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός», Σταμάτα 2017, σσ. 402.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

«Ανέωξε δε Ιωσήφ πάντας τους σιτοβολώνας και επώλει πάσι τοις Αιγυπτίοις» (Γεν. μα΄ 56). Εκεί πάει η σκέψη μου βλέποντας τον τίτλο του βιβλίου του αοιδίμου Γέροντος, που επιμελήθηκε με τη γνωστή του μεθοδικότητα, ακρίβεια αλλά και εργατικότητα ο π. Ιωάννης Κωστώφ (πνευματικό τέκνο του π. Επιφανίου). Πρόκειται για απομαγνητοφωνημένες ομιλίες-συζητήσεις του π. Επιφανίου «τις οποίες είχε εκφωνήσει στο παρεκκλήσιο των Τριών Ιεραρχών Ομονοίας». Επιτέλους! Ο Θεός δεν είναι μόνο Θεός της υπομονής, αλλά και της παρακλήσεως. Έτσι στους δύσκολους καιρούς μας θα έχουμε τον αγιοπνευματικό, πατερικό, παραδοσιακό λόγο του Γέροντος, ο οποίος «λαλών εκ των βίβλων» μπορεί να αναπαύει τον λαό του Θεού, τρέφοντάς τον πνευματικά. Ο νέος Ιωσήφ π. Επιφάνιος δεν πωλεί από τους σιτοβολώνας του, σαν τον βιβλικό Ιωσήφ, αλλά πάσι χαρίζεται. 

Το θεματολόγιο του βιβλίου, όπως μας πληροφορούν τα περιεχόμενα, άπτεται των εξής θεμάτων: Περί δημιουργίας και απολυτρώσεως, Περί του Κυρίου, Περί Θεοτόκου, Περί πρεσβείας των Αγίων, Περί της Αγίας Γραφής, Περί επιδράσεων στη Γραφή, Περί Παραδόσεως, Περί αιρέσεως και αιρετικών, Περί ενώσεως στην Εκκλησία, Περί σταυρού, Περί εικόνων, Περί Παπικών, Περί συμπροσευχών, Περί Μυστηρίων, Περί αφορισμού, Ανατολικές Θρησκείες, Θειότητα του Χριστιανισμού, Επιδράσεις στο Χριστιανισμό, Περί επιδράσεων του Χριστιανισμού, Το ανθρώπινο μυαλό, Όπιο του λαού, Η «ανάσταση» του φακίρη, Αντιδράσεις των Χριστιανών, Περί θαυμάτων, Περί επιστροφής του Απ. Παύλου, Περί προφητών, Περί μέλλοντος και αντιχρίστου, Περί πλάνης και αληθείας, Περί χρησιμοποιήσεως των ετεροδόξων, Τα μαθηματικά του Θεού. 


Δειγματοληπτικώς παραθέτουμε μια θέση του αείμνηστου Γέροντος περί Διαλόγου: «Αν οι διάλογοι, ο συμπνευματισμός αυτός γίνεται χωρίς υποχωρήσεις σε όσα ορίζουν οι ιεροί κανόνες δεν βλάπτει. Αν όμως αρχίζουν οι συμπροσευχές κλπ., εκεί αμβλύνεται το Ορθόδοξο αισθητήριο του λαού μας και γίνεται ζημιά». Σήμερα που οι Διαλογοι γίνονται χάριν των Διαλόγων και οι συμπροσευχές, εν ωμοφορίω και επιτραχηλίω, δίνουν και παίρνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υφηλίου, μάλιστα δε μετά την κακόφημη απόφαση του Κολυμβαρίου περί «ετεροδόξων Εκκλησιών και Ομολογών», η θέση του Γέροντος περι αμβλύνσεως του ορθοδόξου αισθητηρίου του λαού μας και περί της ζημιάς που προκαλεί ο λαϊκός οικουμενισμός επιβεβαιώνεται με τον πανηγυρικότερο τρόπο. Δυστυχώς. Σπεύσατε, λοιπόν. Αδράξετε, όχι μόνο «πέντε λίθους λείους εκ του χειμάρρου», αλλά βέλεμνα (βέλη) και ξίφη από το πνευματικό οπλοστάσιο του π. Επιφανίου. Καιροί ου μενετοί.

No comments:

Post a Comment