Sunday, September 10, 2017

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ «ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ» ΣΤΟ ΜΠΟΖΕ


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ «ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ» ΣΤΟ ΜΠΟΖΕ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Στις 6.9. μίλησε στο 25ο «Οικουμενικό συνέδριο ορθοδόξου πνευματικότητος» του οικουμενιστικού μοναστηρίου του Μπόζε (Ιταλία) ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος ανέφερε -μεταξύ άλλων- και τα εξής: Τα μέλη της αδελφότητος του Μπόζε «Μελετούν και γνωρίζουν τους Πατέρας της Αδιαιρέτου Εκκλησίας. Με τις εκδόσεις των και με τα συνέδριά των προσπαθούν να μεταδώσουν αυτή τη σοφία των Πατέρων της Αδιαιρέτου Εκκλησίας εις τον σημερινόν κόσμον, εις τους πιστούς αμφοτέρων των Εκκλησιών, Καθολικής και Ορθοδόξου»… 

Μια πρώτη παρατήρηση στους ανωτέρω λόγους είναι η απαράδεκτη αναφορά του Παναγιώτατου στην «Αδιαίρετον Εκκλησίαν». Εδώ ο Παναγιώτατος, εμμέσως πλην σαφώς, τονίζει την κακόδοξη θεωρία της “διηρημένης Εκκλησίας”, που επαναλαμβάνει, όπου κάτσει και όπου σταθεί, ο γνωστός για τις οικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος. 

Δεν θα συμφωνήσουμε ποσώς, ούτε κατά διάνοιαν, διότι απλούστατα η Εκκλησία είναι ΜΙΑ. Όταν ο Άρειος κι οι Αρειανοί εγκατέλειψαν την Εκκλησία μετά την καταδίκη τους από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, αυτή δεν διαιρέθηκε. 

Το αυτό συνέβη και όταν οι Νεστοριανοί και οι Μονοφυσίτες εγκατέλειψαν την Εκκλησία τον ε΄ αιώνα μετά την καταδίκη τους από την Γ΄και Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο αντιστοίχως. 

Το αυτό συνέβη και μετά το Σχίσμα, όταν ο Παπισμός με τους ακόλουθους του, περιβεβλημένοι πλείστες όσες αιρέσεις και κακοδιδασκαλίες (στις οποίες επιμένουν μανικώς άχρι του νυν) έφυγαν από την Εκκλησία. Αυτή παρέμεινε ΜΙΑ κι αδιαίρετος. 

Αναμφιβόλως ΔΕΝ πρόκειται περί λάθους στη διατύπωση. Οι πατριαρχικές ρήσεις είναι αείποτε προσεκτικά διατυπωμένες. Απλούστατα την λανθασμένη και εν ταυτώ ΜΗ ορθόδοξη εκκλησιολογία του Μπαλαμάντ και του Κολυμβαρίου ανέλαβε δια μίαν εισέτι φοράν να προωθήσει ο Παναγιώτατος. 

Εμείς, τα απλά λαϊκα μέλη της Εκκλησίας, αλλά και σύμπας ο των Ορθοδόξων σύλλογος, ερωτώμεν (μαζί με τον Απόστολο Παύλο): «Μεμέρισται ο Χριστός»; ΟΧΙ είναι η απάντηση. Εφόσον πιστεύουμε ότι ΕΙΣ ΑΓΙΟΣ, ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ και από την άλλη σε κάθε μας λατρευτική συνάξη επαναλαμβάνουμε την πίστη μας εις ΜΙΑΝ Εκκλησίαν, οι πατριαρχικές ρήσεις στο οικουμενιστικό μοναστήρι του Μπόζε ΔΕΝ μπορούν να γίνουν επ’ ουδενί αποδεκτές. 

No comments:

Post a Comment