Tuesday, September 12, 2017

ΝΕΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ π. ΦΩΤΙΟΥ ΤΖΟΥΡΑ



ΝΕΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ π. ΦΩΤΙΟΥ ΤΖΟΥΡΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αναδημοσιεύουμε, στο τέλος του σχολίου μας, μεγάλο τμήμα του ρεπορτάζ του ιστολογίου “Ο Παιδαγωγός” αναφορικά με τη διακοπή της μισθοδοσίας του π. Φώτιου Τζούρα από τον Κολυμβαρίτη Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο.

Ο π. Φώτιος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, απειλείται με έξωση από το σπίτι που μένει και δεν του δίνουν άδεια να επισκευάσει ένα ερειπωμένο σπίτι για να εγκατασταθεί με τα δύο ανήλικα παιδιά του που ανατρέφει μόνος του. Και τώρα του κόβουν και το μισθό.

Αυτές οι μέθοδοι προκαλούν αποτροπιασμό. Σκανδαλίζουν αφόρητα τους πιστούς αλλά και τους κοσμικούς ανθρώπους επειδή βλέπουν ανθρώπους της Εκκλησίας -και δη επισκόπους- να συμπεριφέρονται με σκληρότητα και απανθρωπιά που δεν συναντάς ούτε ακόμη και σε κοσμικούς ανθρώπους. Η τακτική των διωγμών μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου και του π. Φώτιου και εξωθεί στο σχίσμα τους αποτειχισμένους της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο να δώσει ο Χριστός μετάνοια στον Σεβ. Σιδηροκάστρου και να ενισχύσει τον π. Φώτιο και τα δύο ανήλικα παιδιά του στη νέα δοκιμασία που τους βρήκαν.

Μια ερώτηση έχουμε να υποβάλουμε στο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου: Σεβασμιώτατε! Πετάγετε στο δρόμο και κόβετε το μισθό ενός κληρικού με σοβαρά προβλήματα υγείας που ανατρέφει μόνος του δύο ανήλικα παιδιά. Το βράδυ μπορείτε και κοιμάστε; Είναι δυνατόν; Τόση σκληρότητα διακρίνει την καρδία σας;

Λεπτομέρειες για τον τρόπο ενίσχυσης του εμπερίστατου κληρικού θα βρείτε στο ιστολόγιο “Ο Παιδαγωγός” στην ανάρτηση https://opaidagogos.blogspot.gr/2017/09/1292017-2.html, από την οποία αναδημοσιεύουμε το πιο κάτω απόσπασμα:

*****


Ο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ π. ΦΩΤΙΟΥ ΤΖΟΥΡΑ, ΙΕΡΕΑ ΜΕ 2 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ

Του ιστολογίου “Ο Παιδαγωγός”
=====

Γράψαμε εδώ για τον ευλαβή ιερέα που ΔΙΕΚΟΨΕ την μνημόνευση του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου επειδή συμμετείχε και προσυπέγραψε τις αποφάσεις της ψευδοΣυνόδου της Κρήτης.

Πριν λίγα λεπτά αδερφός έλαβε το παρακάτω μήνυμα από τον π. Φώτιο, "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!! 
ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΦΙΕ ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΟΥ. ΟΝΤΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ Ο ΜΙΣΘΟΣ (σχόλιο: εννοεί Σεπτεμβρίου). ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ. ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ. ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΟΙΩΘΩ ΧΑΡΑ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ."
(σχόλιο: η μισθοδοσία εκάστου μήνα γίνεται στις 12 του μηνός)

Να θυμίσουμε ότι ο π. Φώτιος κατοικεί μαζί με τα 2 ανήλικα παιδιά του σε κάποιο σπίτι της τοπικής κοινότητας και πριν λίγες ημέρες ο τοπικός πρόεδρος απαίτησε να φύγει από το σπίτι εντός 1 εβδομάδας! μέχρι το τέλος Αυγούστου! Δημοσιεύσαμε το θέμα στο διαδίκτυο (εδώ) και ο Δήμος για να αποφύγει την κατακραυγή αποποιήθηκε κάθε ευθύνη.

Αυτή τη στιγμή αν πραγματοποιηθεί η απειλή του τοπικού προέδρου ο π. Φώτιος, πέρα από ΧΩΡΙΣ μισθό, δεν θα έχει που να μείνει με τα παιδιά του.

Ένα παλιό οίκημα που υπήρχε μαζί με το παρεκκλήσιο που αγοράστηκε από πιστούς (στα Κάτω Πορόϊα, μέσα στο δάσος, λίγο έξω από το χωριό -σχετικά με το παρεκκλήσιο δείτε εδώ), είναι τελείως ακατάλληλο ακόμη για κατοίκηση (πολύ περισσότερο για να μείνουν μέσα παιδιά, είναι καταστραμμένα τα υδραυλικά, μπάνιο, δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση, δεν υπάρχει κουζίνα κλπ).

Ευλαβείς πιστοί ανέλαβαν το κόστος για κάποιες εργασίες αλλά υπήρξαν απειλές από πρόσωπα (μήπως καθοδηγούμενα από την μητρόπολη;) ότι θα καταγγείλουν στην πολεοδομία τις εργασίες (από την μια τον πιέζουν να φύγει από το σπίτι της κοινότητας, από την άλλη δεν τον αφήνουν να επισκευάσει το οίκημα, τι άνθρωποι είναι αυτοί; τι κακία έχουν μέσα τους;) και οι εργασίες δεν ξεκίνησαν μέχρι να εκδοθεί άδεια. Κι ο χειμώνας πλησιάζει (ειδικά στην περιοχή αυτή, με το κρύο και την υγρασία). Ταυτόχρονα όπως πληροφορούμαστε ιερείς της μητρόπολης πιάνουν έναν-έναν τους πιστούς που έχουν αποτειχιστεί (διακόψει την μνημόνευση) και γι αυτό εκκλησιάζονται στο ιδιωτικό παρεκκλήσιο και συκοφαντούν τον π. Φώτιο  ότι τάχα "είναι αιρετικός"!

Με αυτά τα δεδομένα (διαρκείς απειλές εκ μέρους του μητροπολίτη, εκφοβισμός, εκβιασμός, εκδίωξη από τον ναό του στο Σταυροδρόμι, απαγόρευση ιερουργίας, συκοφαντίες, προσπάθεια εκδίωξης από την οικία του και τώρα στέρηση και της μισθοδοσίας), οποιοσδήποτε άλλος θα αγωνιούσε, θα ανησυχούσε (εύλογα) για το που θα στεγαστεί και πώς θα ζήσει τα παιδιά του (λαμβάνοντας υπόψη ότι ο π. Φώτιος υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας, που καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε χειρωνακτική εργασία εκ μέρους του).

Μπράβο πατέρα Φώτιε. Άξιος. Και για το μαρτύριο που σε αξίωσε και σου έδωσε ο Θεός και για την αντίδραση σου.

Παρακαλούμε όσους πιστούς επιθυμούν να επικοινωνήσουν άμεσα  μαζί μας (ή απευθείας με τον π. Φώτιο). Όπως βρέθηκε με την βοήθεια του Θεού το ιδιωτικό παρεκκλήσιο (ποιος να το φανταστεί ότι υπήρχε και ότι οι κληρονόμοι ήθελαν να το πουλήσουν), όπως βρέθηκαν τα χρήματα για να αγοραστεί, όπως εξοπλίστηκε (και πάλι εξ ολοκλήρου με χρήματα απλών πιστών), έτσι δεν θα αφήσει και τώρα ο Θεός απροστάτευτο τον ευλαβή ιερέα και τα παιδιά του, και δεν θα αφήσει ΚΑΝΕΝΑ ομολογητή μοναχό ή ιερωμένο μόνο του στους λύκους.

Κρατήστε εσείς τους ναούς και τα δεκάδες αντίγραφα των εικόνων που περιφέρετε για να μαζέψετε χρήματα (ποιος ξέρει που καταλήγουν;) και τις εκατοντάδες μίτρες και δεσποτικές στολές και τις πατερίτσες σας. Ο ΔΙΚΑΙΟΣ Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός δεν θα μας αφήσει. 

Κι αν χρειαστεί να περάσουμε παγωνιά, κι αν χρειαστεί να παγώνουμε στεκόμενοι έξω από το μικρό παρεκκλήσιο που δεν θα μας χωρά, θα ρθει και πάλι η Άνοιξη, το Πάσχα, η Ανάσταση και θα γκρεμοτσακιστούν οι δαίμονες.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και πάλι ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ.

9 comments:

  1. Απορεί κανείς μέ ποιό δικαίωμα κόβουν τον μισθό στους αποτειχιζομένους κληρικούς , αφού απέναντι στον νόμο είναι δημόσιοι υπάλληλοι Δέν είναι το θέμα νομικό ; Τουλάχιστον δέν πρέπει να τηρηθούν οι νομικές διαδιακασίες ; Τόσο αδίστακτοι ; Καί οι υπόλοιποι οι λεγόμενοι ΄΄παραδοσιακοί ΄΄; Τί κάνουν ; Νίπτουν τας χείρας των ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η αποτείχιση, από νομικής άποψης, είναι λάθος. Ο ιερέας θεωρείται υπάλληλος και ο δεσπότης προϊστάμενος. Κάνοντας αποτείχιση, αντιτίθεται στην προϊσταμένη αρχή, άρα οφείλει ο προϊστάμενος να επιβάλλει κυρώσεις.

      Γι'αυτό έλεγε ο π. Παΐσιος ότι το φρόνημα του κόσμου είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό της εκκλησίας.

      Και όσον αφορά το νομικό κομμάτι, δεν είναι περίεργο που μόνο κάποιοι κανόνες της εκκλησίας έχουν πάρει νομικό περίβλημα από το κράτος, ενώ κάποιοι άλλοι (όπως αυτός της αποτείχισης) δεν έχουν πάρει ? Λέτε να έγιναν αυτά χωρίς σκοπιμότητα ? Χωρίς πονηρία ?

      π. Βασίλειος Μαυρίδης

      Delete
    2. Πως είναι δυνατόν να τιμωρείς κάποιον χωρίς να τον καλείς προηγουμένως σε απολογία;
      Ποιος άλλος δημόσιος υπάλληλος μπορεί να έχει τέτοιες κυρώσεις; χωρίς να περάσει πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο προηγουμένως;

      Εξ άλλου ο Μακάριος δεν του ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ να μπει στον ναό, δεν του πήρε τα κλειδιά και το ταμείο (χωρίς καν έγγραφο) και δεν του ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ να ιερουργεί;
      (βέβαια όταν κατάλαβε την γκάφα του του έστειλε νέο έγγραφο που τον καλεί να επιστρέψει αρκεί να τον μνημονεύει!)

      Αλλά όταν στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη, ο διώκτης επίσκοπος, είναι ταυτόχρονα και δικαστής, ποιος ιερέας να βρει το δίκιο του;

      Delete
    3. Είναι πράγματα που δέν γνωρίζουμε Δηλαδή το Κανονικό Δικαιο δέν έχει λόγο ; Έστω είναι οπως τά λέτε Αυτομάτως καποιος αποδίδει δικαιοσύνη ; Δέν πρέπει να τιμωρηθεί μετά από κάποιες νομικές διαδικασίες ; Ποίος είναι αυτός που τις υποκαθιστά ;

      Delete
  2. Η νομική πτυχή του θέματος πρέπει να εξεταστεί. Αλλά πρέπει προπαντός να εξεταστεί η πνευματική πτυχή της δίωξης που προσβάλλει κάθε νόμο του Ευαγγελίου ακόμη και τη στοιχειώδη ανθρωπιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. κ. Παναγιώτη, το Ευαγγέλιο και οι κανόνες τις Εκκλησίας έχουν προ πολλού σαρωθεί από τον οδοστρωτήρα της εκκοσμίκευσης, δηλαδή του κοσμικού κράτους και της κοσμικής κουλτούρας-παιδείας. Οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως και παντού, και οι επόμενοι τους, οι εκτός ή και άνευ μάνδρας κοσμικοί αρχιμανδρίτες, συμμορφώθηκαν με τον κόσμο (με τις κοσμοθεωρίες του) εδώ και έναν αιώνα. Απλά πάνε καθυστερημένοι σχεδόν συρόμενοι από πίσω και μας φαίνεται ότι αντιδρούν. Δεν αντιδρούν, απλά καθυστερούν. Όταν ο Χριστός λέγει, «και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσι αυτής», δεν εννοεί την «επικρατούσα θρησκεία» ή την νόμῳ κατοχυρωμένη Εκκλησία, αλλά τους εν σπηλαίοις και εν ταις οπαίς της γης, εν αιγίοις δέρμασι και εν όρεσι αγίους ανά τον κόσμο διάσπαρτους αγίους, ομολογητές και μάρτυρες της εποχής μας. Μέσα σε αυτούς πολύ ελάχιστοι επίσκοποι και αρχιμανδρίτες. Δεν συγκαταλέγω τους έγγαμους. Είναι οι μόνοι τιμής άξιοι.

      Delete
  3. γιατι απορειται για την δίωξη του π. φωτίου ? μήπως είναι η πρώτη φόρα ? το 1924 και το 1950 έγιναν πολύ σκληρότερες διώξεις, κληρικών, με φυλακίσεις , εξορίες ,ακόμα και δολοφονίες με εντολή των οικουμενιστων επισκόπων , αφού ο κόσμος τους ακολουθεί ως πρόβατο επί σφαγή ( της ψυχής του ) αυτοί θα θεριεύουν ακόμα περισσότερο !

    ReplyDelete
  4. αν ειμεθα επι της ουσιας χριστιαννοι και οχι τυποις αντι των λογων να περασουμε σε θεικα εςργα για τη αξιοπρεπη διασωση του τολμηροτατου ομολογητη της αληθειας φωτιο τζουρα.Ας ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΟΙΝΗς ΒΟΗΘΗΘΕΙΑς ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΒΟΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΘΑΛΩΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ,ΑΡΧΙΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗς ΤΗς ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟ ΙΕΡΟ ΚΛΗΡΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΑΛΛΟΣ ΑΓΙΟς ΜΕΓΑς ΑΘΑΝΑΣΙΟς ΟΠΟΥ ΕΝΑς ΣΤΗΝΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΙΑς ΕΘΕΜΕΛΙΩΣΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΟΣΥΝΗ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΕ ΑΥΡΙΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑς ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΒΕΒΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥς ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΥς ΙΟΥΔΕς ΙΣΚΑΡΙΩΤΕς ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ.ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΘΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΙΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    ReplyDelete