Monday, August 21, 2017

ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΓΥΠΕΣ ΤΟΝ π. ΘΕΟΔΩΡΟ ΖΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ



ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΓΥΠΕΣ, ΤΟΝ π. ΘΕΟΔΩΡΟ ΖΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Θυμάμαι, πριν χρόνια, ότι ανέτρεξα στο τότε ιστολόγιο "Αποτείχιση" (νυν "Ομολογία") για να δω αν υπήρχε κάποια ενδιαφέρουσα είδηση. Διάβασα, λοιπόν, ότι ο Σεβ. πρώην Ράσκας Αρτέμιος, με 70 -αν θυμάμαι καλά- μοναχούς του, επέστρεψε στη Μητρόπολη Ράσκας και εγκαταστάθηκε σε κάποιο φιλικό προς τον ίδιο μοναστήρι.

Μόλις διάβασα την είδηση πάγωσε κυριολεκτικά το αίμα στις φλέβες μου και ξέφυγε αυθόρμητα από τα στήθη μου η φράση στην Κυπριακή διάλεκτο: "Παναία μου. Σίουρα εννα τον καθαιρέσουν."

Όντως! Λίγο αργότερα διάβασα τις δηλώσεις του Σεβ. Μπάτσκας Ειρηναίου, ο οποίος με έκδηλη χαιρεκακία ανήγγειλε ότι, με την πράξη του, ο Σεβ. Ράσκας παρέβη πληθώρα Κανόνων η παράβαση των οποίων επιφέρει καθαίρεση.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Σεβ. Ράσκας και άλλοι κληρικοί που τον ακολουθούν καθαιρέθηκαν και την καθαίρεσή τους αναγνώρισαν όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οι οποίες φυσικά και δεν αναγνώρισαν, στη συνέχεια, τις χειροτονίες του Σεβ. Ράσκας.

Μέχρι την στιγμή που ο Σεβ. Ράσκας έκανε το μοιραίο λάθος οι Σέρβοι αρχιερείς δεν είχαν το παραμικρό στα χέρια τους που να δικαιολογεί την καθαίρεση του Σεβ. κ. Αρτέμιου. Μόλις παρέβη κάποιους Κανόνες οι Σέρβοι αρχιερείς, που δεν κάνουν τίποτε άλλο τα τελευταία είκοσι χρόνια εκτός από το να παραβαίνουν τους Κανόνες, θυμήθηκαν τους θείους και Ιερούς Κανόνες μόνον και μόνον -σαν δεν ντρέπονται- για να οδηγήσουν στο ικρίωμα τον αντιοικουμενιστή ιεράρχη και πνευματικό αδελφό τους.

Το ίδιο ακριβώς σενάριο θα επαναληφθεί με τον π. Θεόδωρο Ζήση. Οι Οικουμενιστές αναμένουν εναγώνια τον π. Θεόδωρο Ζήση να επαναλάβει το λάθος του Σεβ. κ. Αρτέμιου. Προς άφατη θλίψη τους προς το παρόν δεν έχουν περιθώρια να τον χτυπήσουν. Του άρπαξαν το ναό που λειτουργούσε, του απαγόρευσαν να ιερουργεί στα όρια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αλλά γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τον καθαιρέσουν απλά και μόνον επειδή διέκοψε το μνημόσυνο του Σεβ. κ. Άνθιμου. Τον καλύπτει πλήρως ο ΙΕ΄ Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου.

Εάν, ο μη γένοιτο, ο π. Θέοδωρος καταστρατηγήσει κάποιο κανόνα καραδοκούν κυριολεκτικά σαν τους γύπες για να ορμήξουν πάνω του και να τον κατασπαράξουν, εν ονόματι φυσικά των Θείων και Ιερών Κανόνων, που δεν σέβονται και ποτέ δεν σεβάστηκαν στην πολύχρονη διακονία τους.

Προσέξτε, επίσης, ότι στον μεν π. Νικόλαο Μανώλη επέβαλαν ποινή αργίας από κάθε ιεροπραξία. Στον π. Θεόδωρο Ζήση, όμως, απλά απαγόρευσαν να ιερουργεί στα όρια της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος φυσικά είναι ότι ελπίζουν ότι έτσι θα τον εξωθήσουν να ζητήσει μετάθεση σε άλλη Μητρόπολη ώστε αφενός μεν να φύγει από τα πόδια τους και στη συνέχεια να σταματήσει την αποτείχιση, αφού θα καταφύγει σε παραδοσιακό Μητροπολίτη.

Το απολύτως σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να το αγγίξουν αν δεν κάνει το μοιραίο λάθος να παραβεί έστω και ένα κανόνα. Αν τον παραβεί θα ορμήξουν όπως τον γύπα και όπως τις ύαινες και όπως τα λυσσασμένα τα σκυλιά για να τον κατασπαράξουν.

No comments:

Post a Comment