Thursday, July 13, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη “Ρομφαία”, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“Ματαιώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η εκλογή, του νέου Μητροπολίτη Σικάγου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν, ότι ο λόγος εμπλοκής οφείλεται στον Κατάλογο των υποψηφίων.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιστρέφει πλέον τον κατάλογο, ώστε να προσθέσουν νέα ονόματα τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο.”

Έχω γράψει πολλές φορές ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν χωρατεύει.

Επίμονες δημοσιογραφικές πληροφορίες τον έφεραν να προσπαθεί -με κάθε θυσία- να προωθήσει τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα για τη Μητρόπολη Σικάγου.

Η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όμως, δεν ήθελε αυτή την εκλογή επειδή ο Σεβ. Δαρδανελίων δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των υποψηφίων προς αρχιερατεία.

Όταν ο Παναγιώτατος διαπίστωσε ότι όλες οι παρασκηνιακές του πιέσεις και η δημοσιογραφική καμπάνια που ενορχήστρωσε υπέρ του Σεβ. Δαρδανελίων απέτυχαν, δεν δίστασε να απορρίψει την εκλογή του Θεοφιλέστατου Ζήλων για να προωθήσει -με κάθε θυσία- την εκλογή του Σεβ. Δαρδανελίων. Γι’ αυτό ζητά να συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς αρχιερατεία ώστε να προστεθεί το όνομα του Σεβ. Δαρδανελίων για να εκλεγεί στη συνέχεια Μητροπολίτης Σικάγου.

Τρεις παρατηρήσεις:

1.) Αν το Πατριαρχείο θεωρούσε ότι ο κατάλογος των προς αρχιερατεία ήταν ελλιπής γιατί δεν γνωστοποίησε έγκαιρα την βούλησή του στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά περίμενε να γίνει η εκλογή για να την ακυρώσει εκ των υστέρων;

2.) Αν ο Πατριάρχης ακύρωσε την εκλογή σημαίνει ότι άσκησε ήδη πιέσεις σε Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Αμερικής και είναι βέβαιος ότι μόλις προστεθεί το όνομα του Σεβ. Δαρδανελίων στον κατάλογο των προς αρχιερατεία θα τον ψηφίσουν σαν Μητροπολίτη Σικάγου.

3.) Οφείλω να καταγράψω -για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης- ότι ο Σεβ. Δαρδανελίων μου είναι εντελώς άγνωστο πρόσωπο. Είναι, άραγε, οικουμενιστής; Είναι νεωτεριστής; Είναι αδιάβλητος ιεράρχης; Έχει, άραγε, τα απαραίτητα διοικητικά και οργανωτικά προσόντα για να εκλεγεί Μητροπολίτης Σικάγου; Και εγώ μεν -προφανώς- δεν είμαι σε θέση να εκφράσω κρίση για ένα εντελώς άγνωστό μου ιεράρχη. 

Διερωτώμαι μόνον: Ο Παναγιώτατος είναι τόσο πολύ πεπεισμένος για τα προσόντα του Σεβ. Δαρδανελίων ώστε κατέληξε στην απόφαση να ακυρώσει την εκλογή του Θεοφιλέστατου Ζήλων που έκανε πριν λίγες μέρες η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για να προωθήσει τον Σεβασμιώτατο κ. Νικήτα;

No comments:

Post a Comment