Thursday, April 27, 2017

YΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ


YΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου
=====


Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Χάφφινγκτον Ποστ» αρθρογραφεί ο κ. Ευάγγελος Σωτηρόπουλος υπερασπιζόμενος το Κολυμβάριο. Το πράττει με αφορμή ομιλία του αντιοικουμενιστή π. Πέτρου Χιρς στην Υπερόριο Ρωσσική Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) των ΗΠΑ. 

Ανάμεσα στα σημεία που αντικρούει τον π. Πέτρο Χίρς είναι και η παρουσία αιρετικών παρατηρητών (Παπικών, Αγγλικανών, Μονοφυσιτών) στο Κολυμβάριο. Αναφέρει ότι οι εν λόγω υψηλόβαθμοι παρατηρητές (εν οις και ο Ελβετός καρδινάλιος του Πάπα Κώχ) παρέστησαν μόνο στην εναρκτήρια και καταληκτική συνεδρία της «Συνόδου». Μα, κύριε Σωτηρόπουλε, δεν εννοείτε ότι οι εν λόγω συνεδριάσεις ήταν οι πλέον επίσημες; Πώς λησμονείτε επίσης ότι στην εναρκτήρια συνεδρίαση ο Παναγιώτατος έσπευσε (πριν καν θεσπισθεί επισήμως, με τις γνωστές μεθοδεύσεις, το διαβόητο άρθρο 6 περι «ετεροδόξων Εκκλησιών και ομολογιών») να τους προσφωνήσει, εν χαρά ανεκλαλήτω, ως αντιπροσώπους «αδελφών Εκκλησιών»!!! Σας διαφεύγει ότι ήταν παρόντες σε θείες Λειτουργίες, παρά τις σαφείς απαγορεύσεις των ιερών κανόνων; 

Αντικρούοντας τον π. Πέτρο Χιρς επί του θέματος, επιμένει ότι «δεν είναι «άνευ προηγουμένου» για μη ορθόδοξους να παρακολουθήσουν –ακόμα και να μιλήσουν- σε Πανορθόδοξες συγκεντρώσεις». Ακούστε παρακαλώ τα επιχειρήματα του αρθρογράφου. Μας αποκαλύπτει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης (ήγουν ο αλήστου μνήμης Μελέτιος Μεταξάκης) στο Πανορθόδοξο Συνέδριο της Κωνσταντινουπόλεως του 1923 προσκάλεσε σ’ αυτό Παλαιοκαθολικό «ιερέα» (τα εισαγωγικά δικά μου) κι Αγγλικανό «επίσκοπο» (πάλι τα εισαγωγικά δικά μου), ο οποίος μάλιστα μίλησε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Συνεδρίου! Στο Πανορθόδοξο Συνέδριο της Ρόδου του 1961 «μια σειρά από μη ορθόδοξες Εκκλησίες» έστειλαν παρατηρητές. 

Οστεοκλαστικά, τη αληθεία, τα επιχειρήματα του κυρίου Σωτηρόπουλου! Είχα την εντύπωση πως θα μας παρουσίαζε πρακτικές Οικουμενικών Συνόδων και γνώμες Πατερικές επί του θέματος. Οι αλήστου μνήμης Μεταξάκης και ο Αθηναγόρας, ούτε πατερικές μορφές είναι, μητέ απλανείς αστέρες της Εκκλησίας υπήρξαν. Στυλοβάτες και μπροστάρηδες  της Οικουμενιστικής αιρέσεως; Μάλιστα. Που, σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά, εισήλασε στην Αγία Ορθοδοξία και θέλει εξαναγκάσει τους πάντες να κλίνουν γόνυ τη Βάαλ. Όμως, κατά τον Προφήτην Ηλία, Ζή Κυριος ο Θεός! 

No comments:

Post a Comment