Wednesday, April 12, 2017

Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΣΙΑΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΘΕΟΛΟΓΙΑ” ΚΑΙ Ο “ΔΙΑΛΟΓΟΣ” ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ



Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΣΙΑΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΘΕΟΛΟΓΙΑ” ΚΑΙ Ο “ΔΙΑΛΟΓΟΣ” ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Έγινε τελικά η πολυαναμενόμενη αλλαγή στο περιοδικό “Θεολογία” της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τον εν συμπαιγνία με τον Αρχιεπίσκοπο “παραιτηθέντα” κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου διαδέχθηκε ο ομόφρονάς του κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, γνωστός οικουμενιστής, νεωτεριστής, Αγουριδικός και Νεορθόδοξος θεολόγος. Ένας από τους πολλούς που ελκύει στο περιβάλλον του ο Αρχιεπίσκοποις Ιερώνυμος ήδη από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών.

Η απογοήτευση φυσικά των πιστών για την “αλλαγή” της φρουράς στο περιοδικό “Θεολογία” είναι δεδομένη. Συν τοις άλλοις ο κ. Κατσιάρας πρωτοστάτησε μαζί με τον Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ για να διαφοροποιηθεί η απόφαση της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύνοδο της Κρήτης. Λειτούργησε σαν σύνδεσμος μεταξύ του Σεβ. Περγάμου και του Σεβ. Νέας Ιωνίας για να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα υπαναχώρησης από την παραδοσιακή θέση που έλαβε η Σύνοδος της Ιεραρχίας.

Η έκβαση των πραγμάτων ελπίζω να έχει βοηθήσει μερικούς καλόπιστους παραδοσιακούς πιστούς, την ΠΕΘ αλλά και πολλούς ιεράρχες, να δουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Πολλοί καλόπιστοι θεώρησαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήθελε πράγματι να αντιπαραταχθεί με την κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ουδέν τούτου ανακριβέστερον! Η “παραίτηση” Γιαγκάζογλου έγινε εν συμπαιγνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να μη δέχεται τα πυρά ο Αρχιεπίσκοπος από την παρουσία του στο περιοδικό “Θεολογία”.

Έκτοτε ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιάζεται ένθερμος υποστηρικτής του παλαιού Προγράμματος Σπουδών για να χρησιμοποιήσει αυτή την υποτιθέμενη ευαισθησία του ως μοχλό πίεσης εναντίον της κυβέρνησης ώστε να του επιτραπεί να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία και προπαντός ώστε να διασφαλίσει το σημερινό καθεστώς σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι παρά η Ιφιγένεια των επιδιώξεων του Αρχιεπισκόπου. Οι επιτροπές και οι υποεπιτροπές, οι αποφάσεις της Ιεραρχίας και ο υποτιθέμενος διάλογος από μηδενική βάση δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια των πιστών και των ιεραρχών που πονούν για τα τεκταινόμενα στην Παιδεία. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του Γιαγκάζογλου και μηχανεύεται τρόπους για να τον διευκολύνει να μετατρέψει το μάθημα των Θρησκευτικών σε οικουμενιστικό -θρησκειολογικό.

No comments:

Post a Comment