Monday, March 13, 2017

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Λάβαμε εκτενές ανυπόγραφο κείμενο Αγιορειτών πατέρων οι οποίοι καταγγέλλουν ότι έχει ξεκινήσει μεγάλος διωγμός εναντίον όσων μοναχών διέκοψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο διωγμό πρωτοστατούν οι Μονές Κουτλουμουσίου και Μ. Λαύρας. Παλαιότερα καταγγέλθηκε ότι με την ίδια σκληρότητα κινήθηκε και η Μονή Χιλανδαρίου.

Καταδικάζουμε, φυσικά, απερίφραστα κάθε διωγμό για θέματα πίστεως. Η διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη είναι δυνητικό δικαίωμα των πιστών -πολλώ μάλλον των μοναχών- και όσοι διακόπτουν το μνημόσυνο του οικείου ιεράρχη πρέπει -σύμφωνα με τον ΙΕ΄ κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου- να επαινούνται και όχι να διώκονται.

Υπάρχουν πάντως τρία ερωτήματα αναφορικά με τους Αγιορείτες Πατέρες που διέκοψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη τα οποία χρήζουν συγκεκριμένης και επείγουσας απάντησης:

ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι άγνωστος ο αριθμός και τα ονόματα των αποτειχισθέντων. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι εκατοντάδες Αγιορείτες μοναχοί και ιερομόναχοι θα προχωρήσουν σε αποτείχιση.

Στη συνέχεια, όμως, μόνον 33 Αγιορείτες πατέρες υπέγραψαν Δήλωση αποτείχισης.

Αυτό, φυσικά, δεν μας λέγει με βεβαιότητα τι στην πραγματικότητα συμβαίνει. 

Το ένα ενδεχόμενο είναι ότι ο μικρός αριθμός που υπέγραψε αντανακλά με ακρίβεια τον αληθινό αριθμό των Αγιορειτών πατέρων που έχουν αποτειχιστεί.

Είναι ενδεχόμενο, όμως, να έχουμε αποτειχίσεις κατά κύματα. Ίσως προηγήθηκαν οι 33 Αγιορείτες πατέρες και θα ακολουθήσουν κύματα νέων αποτειχίσεων στο μέλλον.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Τι είδους αποτείχιση έκαναν; Περιορίστηκαν στη διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη -τουτέστιν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου- ή μήπως όλοι ή ορισμένοι από αυτούς προχώρησαν σε ακοινωνησία; Για όσους στερούνται θεολογικής παιδείας αναφέρω ότι ακοινωνησία με όλη την Εκκλησία σημαίνει σχίσμα και διαλαμβάνει τη διακοπή κοινωνίας με κάθε επίσκοπο ή πρεσβύτερο που μνημονεύει μη αποτειχισθέντες επισκόπους έστω και αν αυτοί είναι γνωστοί αντιοικουμενιστές.

ΤΡΙΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Οι Αγιορείτες Πατέρες που αποτειχίστηκαν θεωρούν τον ΙΕ΄ κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου υποχρεωτικό ή δυνητικό; Αν τον θεωρούν υποχρεωτικό είναι πλάνη η οποία θα τους οδηγήσει σταδιακά σε σχίσμα.

Επιβεβλημένο, λοιπόν, είναι οι Αγιορείτες Πατέρες να διευκρινίσουν 
1.) Ποιοι και πόσοι από αυτούς αποτειχίστηκαν,
2.) Αν περιορίστηκαν στη διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη ή αν προχώρησαν σε ακοινωνησία, και
3.) Αν θεωρούν υποχρεωτική ή δυνητική τη διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη.

No comments:

Post a Comment