Wednesday, March 29, 2017

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ π. ΕΦΡΑΙΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ



ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΥΝΟΥΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πριν λίγες μέρες στο Φανάρι έγινε μεγάλη συναλλαγή -που δεν περιορίζεται στη στενή οικονομική έννοια του όρου- μεταξύ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ της Βατοπαιδίου, η οποία και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό -αν όχι καθ’ ολοκληρίαν- τη Μηδίζουσα στάση του π. Εφραίμ αλλά και του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου έναντι του Οικουμενισμού και της Συνόδου της Κρήτης.

Ο ΑΡΧΙΜ. ΕΦΡΑΙΜ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ
_______

Όλοι ξέρουμε ότι ο π. Εφραίμ μπορεί να ενισχύσει χρηματικά το Πατριαρχείο και είναι βέβαιο ότι το ενισχύει πολύ γενναιόδωρα. 

Παράλληλα ο π. Εφραίμ μπορεί κάλλιστα να γίνει -και είναι βέβαιο ότι έχει ήδη γίνει- αιχμή του δόρατος των οικουμενιστικών και άλλων επιδιώξεων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ας μη ξεχνούμε ότι ο π. Εφραίμ έχει τόσο μεγάλη δύναμη ώστε επηρεάζει καθοριστικά την εκλογή Μητροπολιτών στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο π. Εφραίμ, λοιπόν, μπορεί να δώσει ή μάλλον έχει ήδη δώσει και μπορεί στο μέλλον να δώσει πολύ περισσότερα στον Πατριάρχη.

Η ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
___________

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όμως; Τι μπορεί να δώσει στον π. Εφραίμ ως αντάλλαγμα των τεράστιων υπηρεσιών που του προσέφερε και θα του προσφέρει στο μέλλον; 

Πριν δικαιωθεί τελεσίδικα από τα δικαστήρια ο π. Εφραίμ ήταν πολύ ευάλωτος. Αν καταδικαζόταν για δόλο και υπεξαίρεση θα πήγαινε φυλακή για πολλά χρόνια, οπότε φυσικά θα εξέπιπτε του αξιώματός του και θα καθαιρείτο. Σε αυτή την περίπτωση η αδελφότητα θα κινδύνευε θανάσιμα με διάλυση και η εμπλοκή του Πατριάρχη στην εκλογή διαδόχου του π. Εφραίμ θα ήταν καθοριστική με απρόβλεπτες για τη Μονή επιπτώσεις.

Τώρα, όμως, που ο π. Εφραίμ δικαιώθηκε δικαστικά τελεσίδικα, ποια ανάγκη έχει τον Παναγιώτατο; Ούτε ο Πατριάρχης, ούτε ο Πάπας, ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας ή των ΗΠΑ ή η Βασίλισσα της Αγγλίας δεν μπορούν να τον διασαλεύσουν από την επίζηλη θέση και το ζάμπλουτο μοναστήρι που ηγουμενεύει. Σε εποχή μεγάλης σιτοδείας ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ έχει αναδειχθεί κυριολεκτικά σε Φαραώ του Βατοπαιδίου με υπερπλήρεις σίτου αποθήκες.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΑΜΑΙΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΣΤΟΝ π. ΕΦΡΑΙΜ;
_________

Άρα; Τι μπορεί να προσφέρει ο Πατριάρχης και μάλιστα τόσο πολύτιμο ώστε να καταστήσει τον π. Εφραίμ όργανο των επιδιώξεών του;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι ο Παναγιώτατος έχει κατ’ αποκλειστικότητα ένα πολυπόθητο δώρο που μπορεί να προσφέρει στον π. Εφραίμ, στον Πανιερώτατο Λεμεσού και σε πολλούς άλλους. Το χρυσόμαλλο αυτό δέρας είναι τόσο ελκυστικό ώστε οι Αργοναύτες της Μονής Βατοπαιδίου και της Μητρόπολης Λεμεσού είναι ολοπρόθυμοι να διοργανώσουν πολυδάπανη αργοναυτική εκστρατεία για την απόκτησή του.

Το σημαντικό -όπως είπαμε- είναι ότι ΜΟΝΟΝ ο Παναγιώτατος -και κανένας άλλος- έχει το πολύτιμο αυτό δώρο στην κατοχή του. Ούτε οι διασυνδέσεις του π. Εφραίμ με τη Ρωσσική Πολιτεία και Εκκλησία μπορούν να του παραχωρήσουν αυτό το δώρο, ούτε οποιοσδήποτε άλλος.

Η ΣΧΟΙΝΟΒΑΣΙΑ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΩΣΣΩΝ
_________

Γι’ αυτό ο π. Εφραίμ από τη μια θα προσφέρει απλόχερα χρήμα, πιστότητα και εκδουλεύσεις στο Πατριαρχείο και από την άλλη θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις καλύτερες δυνατόν σχέσεις με την παντοδύναμη Ρωσσία την ευεργέτιδά του. Η ποιμαντική επίσκεψη του π. Εφραίμ στην κοινότητα των Ρώσσων στην Κωνσταντινούπολη είναι δείγμα της προσπάθειάς του να διατηρήσει άριστες σχέσεις και με τους Ρώσσους.

Φυσικά η σχοινοβασία του π. Εφραίμ μεταξύ της Ρωσσίας και του Πατριαρχείου δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Ως γνωστόν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν χωρατεύει. Απαιτεί επιτακτικά ολοκληρωτική αφοσίωση από όλους και δη από τους συνεργάτες του. Αλλά μήπως οι Ρώσσοι χωρατεύουν; Για ακούστε την τελευταία συνέντευξη του Σεβ. Βολοκολάμσκ στον κ. Πολυγένη για να διαπιστώσετε με ποιο ύφος και ήθος υπαγορεύει ο ισχυρός ανήρ της Εκκλησίας της Ρωσσίας τους όρους της συνεργασίας που προσφέρει.

Γι’ αυτό ο π. Εφραίμ ίσως τελικά εξαναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να επιλέξει μεταξύ των δύο. Σ' αυτή την περίπτωση θα αμφιταλαντευτεί ίσως συναισθηματικά. Στο τέλος, όμως, στις αποφάσεις του θα επικρατήσει η λογική του στυγνού συμφέροντος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι -το λέμε για τρίτη φορά- ο ΜΟΝΟΣ που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον ίδιο, στον Μητροπολίτη Λεμεσού και σε άλλους το ανεκτίμητο πολυπόθητο δώρο που έχει στην κατοχή του.

Ποιο είναι, όμως, αυτό το πολύτιμο δώρο που έχει στην αποκλειστική κατοχή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

Εδώ βάζουμε άνω τελεία στο άρθρο.

No comments:

Post a Comment