Tuesday, March 14, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 26


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

26


Ανθολογία κειμένων κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Μην υπερηφανευτείς, αν χύνεις δάκρυα στην προσευχή σου. Είναι ο Χριστός που άγγιξε τα μάτια σου και θεράπευσε την τύφλωση του νου σου.

Οσίου Μάρκου του Ασκήτου

*****

Όλα τα κακά και τα δεινά που μας συμβαίνουν, συμβαίνουν εξαιτίας της υπερηφάνειάς μας.

Αγίου Μάρκου του Ασκητού

*****

Η αγία ζωή των γονέων πληροφορεί τα παιδιά και υποτάσσονται φυσιολογικά και μεγαλώνουν με ευλάβεια χωρίς ψυχικά τραύματα.

Οσίου Παϊσίου

*****

Εγκράτεια είναι να μην παρασύρεται και να μην υποκύπτει ο χριστιανός σε κάποιο πάθος.

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

*****

Οτιδήποτε δίδεται για τον Θεό μας επιστρέφεται από Αυτόν εκατό φορές παραπάνω, και για αυτό αποφάσισα ν’ αφοσιωθώ στην εξυπηρέτηση των πτωχών.

Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος

*****

Εγκράτεια είναι η αναίρεση της αμαρτίας, η αποξένωση από τα πάθη, η νέκρωση του σώματος μέχρι των αυτών των φυσικών επιθυμιών και λειτουργιών, είναι η αρχή της πνευματικής ζωής, αυτή που γίνεται πρόξενος των αιωνίων αγαθών, αφανίζοντας με τη δύναμή της το κεντρί της φιληδονίας.

Μεγάλου Βασιλείου

*****

Ἡ Προσευχή εἶναι σάν τό λεωφορεῖο πού πρέπει νά φεύγει γεμάτο.

Οσίου Παϊσίου

*****

Αισθητή εγκράτεια είναι η απομάκρυνση από όλες τις αθέμιτες πράξεις που ενεργούμε μέσω της σάρκας. Και νοητή εγκράτεια είναι η απομάκρυνση του νου από τη φιληδονία που προκαλούν οι εμπαθείς λογισμοί.

Aγίου Ιωάννου της Κλίμακος

*****

Συκοφαντία είναι η ψεύτικη κατηγορία. Ο συκοφάντης είναι ψεύτης και η γλώσσα του είναι σαν το δηλητήριο του σκορπιού και μισεί την αλήθεια. Ο συκοφάντης είναι αμετανόητος στο έργο του, εφευρίσκει ψέματα και διαβάλλει τα πάντα. Χαίρεται τόσο πιο πολύ όσο το έργο του ευδοκιμεί. Η συκοφαντία κυρίευσε νέους και γέρους, άρχοντες και δυνάστες.

Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

No comments:

Post a Comment