Wednesday, February 22, 2017

«ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΟΙΝΟΒΙΟ Η ΜΟΝΗ ΚΥΚΚΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ» - Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ


«ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΟΙΝΟΒΙΟ Η ΜΟΝΗ ΚΥΚΚΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ» - Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Εξ αφορμής του θανάτου του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Κύκκου Αρχιμανδρίτη Διονύσιου Κυκκώτη, χθές 21 Φεβρουαρίου 2017, θεωρώ σωστό να αναφέρω μια παρακαταθήκη του, αναφορικά με την περαιτέρω πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Κύκκου, της οποίας διετέλεσε Ηγούμενος από το έτος 1979 μέχρι το έτος 1983.

Καθίσαμε λοιπόν ένα πρωινό μετά τη Θεία Λειτουργία για πρόγευμα. Ως συγχωριανός του που ήμουν, θα ήταν ευκολώτερο να κάνει κάποιες αναφορές στο χωριό μας. Αντί αυτού άρχισε αμέσως να μου μιλάει για το Άγιο Όρος. Μιλούσε απλά. Ύστερα αναφέρθηκε και στην Ιερά Μονή Κύκκου, που ως γνωστό είναι ιδιόρρυθμο Μοναστήρι με αρκετό πλούτο. Ανάφερα και το θέμα του πλούτου, καθότι ο πλούτος σε ένα ιδιόρρυθμο Μοναστήρι, δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην ασκητική ζωή των μοναχών.

«Αν δεν γίνει κοινόβιο η Μονή Κύκκου», μου είπε «δεν θα προχωρήσει». Επέμενε σ’ αυτό. Η όλη αναφορά του περιεστράφηκε γύρω από τη πνευματικότητα της μοναχικής ζωής. Γνώριζε ως Προηγούμενος του Μοναστηριού, τις δυσκολίες στην πνευματική ζωή σε ένα Μοναστήρι ιδιόρρυθμο, καθότι το Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, εκτός του γεγονότος ότι είναι ιδιόρρυθμο, είναι και το πιο πλούσιο Μοναστήρι στην Κύπρο. Ο πλούτος μπορεί να γίνεται αρωγός και στη φιλανθρωπία, αλλά δυσκολεύει την πνευματική ζωή. 

Αν διαβάσει κανείς τι αναφέρει ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τα ιδιόρρυθμα Μοναστήρια, θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της κοινοβιακής ζωής. «Εις οι πολλοί και ο εις ον μόνος αλλ’ εν πλείοσι», λέγει ο Άγιος Βασίλειος. «Καρδία μια και θέλημα εν και μία επιθυμία», αναφέρει το Τυπικό του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Δεν είναι τυχαίο που στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, δεν επιτρέπεται ένα κοινόβιο Μοναστήρι να μετατραπεί σε ιδιόρρυθμο. 

Είναι ευχής έργο λοιπόν, να δούμε μια μέρα αυτό το σπουδαίο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, να μετατρέπεται σε κοινόβιο. Αυτή η μεγάλη παρακαταθήκη του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Διονυσίου, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Κύκκου, ας γίνει πραγματικότητα. «Αν δεν γίνει κοινόβιο η  Μονή Κύκκου δεν θα προχωρήσει» (Προηγούμενος Διονύσιος).

No comments:

Post a Comment