Saturday, February 25, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΠΑΥΛΟΥ ΚΥΜΙΣΗ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
_______

Παύλου Κυμίση, Καθηγητή Ψυχιατρικής Ιατρικού Κολλέγιου Νέας Υόρκης και Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διαχρονικοί διάλογοι, Λευκωσία - Κύπρος 2017, σσ. 62.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μικρού σχήματος ολιγοσέλιδο βιβλίο με πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο. Λιτή αλλά καλαίθητη έκδοση με εκφραστικές καθαρές φωτογραφίες. Έκδοση Χριστιανικής Ενώσεως Κυπρίων Επιστημόνων και Ιδρύματος “Ιατρός Λένας Λοίζου Κάκκουρας.”

Το έργο εισάγει ο κ. Φρίξος Κλεάνθους, Πρόεδρος της ΧΕΚΕ. Σ’ αυτό απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Παναγιώτης Κάκκουρας, Πρόεδρος του Ιδρύματος “Ιατρός Λένας Λοίζου Κάκκουρας” και προλογίζει ο συγγραφέας κ. Παύλος Κυμίσης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικού Κολλεγίου Νέας Υόρκης και Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Περιέχει επτά ομιλίες του κ. Κυμίση που έδωσε στη Λευκωσία.

Ο συγγραφέας είναι πολύ γλαφυρός. Έχει μεγάλη άνεση λόγου. Χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία το μικροπερίοδο λόγο και έχει το χάρισμα να μιλά για δύσκολες έννοιες με απλή και κατανοητή γλώσσα που δεν κουράζει τον αναγνώστη και τον ακροατή των λόγων του.

Στις ομιλίες του εξετάζει διάφορα θέματα ψυχολογίας και ψυχιατρικής σε σχέση με τη θρησκεία. Ο κ. Κυμίσης δεν μιλά σαν ιεροκήρυκας. Μιλά σαν επιστήμονας αλλά με μια πρόταση ή με μια παράγραφο, κατορθώνει μαεστρικά να συνδέσει την επιστημονική του προσέγγιση με την θρησκεία. Γι’ αυτό και η ανάλυσή του πείθει, όχι μόνον τους πιστούς, αλλά και όσους πολιτεύονται μακριά από την Εκκλησία.

Ο αναγνώστης του βιβλίου διαπιστώνει ότι με την ανάγνωση του βιβλίου εμπλουτίζει τις γνώσεις του σε πολλά θέματα και οδηγείται να εμβαθύνει τη σκέψη του σε τομείς που αφορούν την ιατρική και μάλιστα την ψυχιατρική, την παιδεία, την ανατροφή των παιδιών κτλ.. 

Ας μου επιτραπεί να καταθέσω την μαρτυρία της προσωπικής ωφέλειας από την ανάγνωση του βιβλίου: Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω τη μονομέρεια της μηχανιστικής βιολογικής αντίληψης για τις ψυχασθένειες, που παραγνωρίζει ότι τα ψυχικά τραύματα μπορούν να καθορίσουν την καταστολή ή την ενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών του εγκεφάλου.

Το σύντομο αυτό τεύχος είναι πολλαπλά χρήσιμο για όλους: Γονείς, ειδικούς επιστήμονες, κατηχητές, ιερείς, εκπαιδευτικούς κτλ. και αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για την ψυχή του ιατρού Λένα Κάκκουρα ο πρόωρος θάνατος του οποίου στέρησε την επιστήμη και την Εκκλησία από ένα καλό επιστήμονα, ένα συνειδητό χριστιανό και ένα ακέραιο άνθρωπο.

Τα συγχαρητήρια μας στον κ. Κυμίση, στον κ. Φρίξο Κλεάνθους, στον κ. Παναγιώτη Κάκκουρα, στον κ. Γιώργο Κάκκουρα και στον κ. Λουκά Παναγιώτου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην έκδοση του ωραίου αυτού βιβλίου. 

No comments:

Post a Comment