Sunday, February 12, 2017

Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ"


Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ"

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Αν παρατηρήσει κανείς πως η “Πεμπτουσία” (www.pemptousia.gr), πρόβαλε και προβάλλει τη Σύνοδο της Κρήτης, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για μονομερή ενημέρωση. Ίσως για κάποιους θα αρκούσε ο σχολιασμός στο κείμενο ‘’Η διαδικασία της πρόσληψης των αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου’’ (12 Νοεμβρίου 2016) για την Επιστημονική Ημερίδα, «Μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», η οποία διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς  Μονής Βλατάδων, για να αντιληφθεί τη στήριξη των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης, και τη μονομερή προβολή τους.

Η μονομερής ενημέρωση που έγινε στην Ημερίδα αυτή, δεν αποτελεί ‘’κριτική αποτίμηση των εργασιών’’ της Συνόδου της Κρήτης, μιας Ημερίδας που ‘’πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία’’ για ‘’το μεγάλο γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου’’, όπως ενθουσιαστικά αναφέρθηκε, παρουσιάζοντας την Ημερίδα αυτή η “Πεμπτουσία” (www.pemptousia.gr).

Το αναφερόμενο ως σκοπός της Ημερίδας ‘’κριτική αποτίμηση των εργασιών’’ της, θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν απλά ‘’στήριξη’’ της Συνόδου της Κρήτης, για το λόγο ότι κανείς από τους Πανεπιστημιακούς που έφεραν θεολογικές ενστάσεις δεν προοσκλήθηκε. Θα προσθέταμε ότι ούτε και ‘’φιλοξένησε’’ η "Πεμπτουσία" κανένα από αυτούς. Η παρατήρηση του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Καψάνη, για τη διαφορότροπη απαξίωση για τους θεολόγους που ασκούν με Ορθόδοξη σοβαρότητα, κριτική του συγκρητιστικού Οικουμενισμού, αποτελεί λυπηρή πραγματικότητα. 

Πως μπορεί γίνεται λόγος για ‘’μεγάλη επιτυχία’’ σε μια Ημερίδα όπου σκοπίμως δεν προσκλήθηκαν οι Πανεπιστημιακοί που έφεραν θεολογικές ενστάσεις; Για ποιο λόγο την “Πεμπτουσία” πρόβαλε μονομερώς πριν ακόμα συγκληθεί η Σύνοδος της Κρήτης

Ενδεικτικά παραθέτομε κάποια άλλα που πρόβαλε. Πρόβαλε το βίντεο με ομιλία του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομου, η οποία αφορούσε αποτίμηση του έργου που επιτελέστηκε στη Σύνοδο της Κρήτης, το οποίο παρουσιάστηκε με τίτλο ‘’Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου’’.

Πρόβαλε το βίντεο με  ομιλία του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιου, στην οποία ‘’μιλάει για την εμπειρία του από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου’’, το οποίο παρουσιάστηκε με τίτλο ‘’Στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο βιώσαμε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος’’.

Μας λυπεί αυτή η μονόπλευρη ενημερωτική προβολή. Θα επαναλάβομε τα λόγια του Γέροντα Γεωργίου Καψάνη: «Σπανίως ή ουδέποτε Ορθόδοξος θεολόγος διαφωνών προς τον τρόπον καθ’ ον διεξάγονται σήμερον οι διάλογοι καλείται να συμμετάσχη εις αυτούς και εάν κατά λάθος συμμετάσχη θα φροντίσουν δια την αντικατάστασίν του», σημείωνε ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης. Αυτό παρατηρήσαμε και στην προβολή της Συνόδου της Κρήτης από την “Πεμπτουσία”. 

No comments:

Post a Comment