Sunday, February 19, 2017

ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πρόσφατα Ομογενειακό έντυπο ασχολήθηκε άκαιρα με τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Πρόκειται για ανάρμοστη παρέμβαση, επειδή ο Θρόνος της Εκκλησίας της Αμερικής δεν είναι κενός. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος -παρά την ηλικία του- διατηρεί ακμαιότατες τις δυνάμεις και τη διαύγεια του πνεύματος και δεν εξέφρασε -τουλάχιστον δημόσια- επιθυμία να παραιτηθεί. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι κάθε συζήτηση επί του θέματος είναι και άκαιρη και ανάρμοστη.

Αφού, όμως, τέθηκε το θέμα δημόσια επιθυμούμε να καταθέσουμε τα ακόλουθα, όχι ως συμβολή στη διαδοχολογία την οποία εξορκίζουμε, αλλά ως πλαίσιο αρχών για το ποιος ελπίζουμε να είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής όταν κενώσει ο Θρόνος.

Αρχίζουμε από τα αυτονόητα. Η Ομογένεια δεν ενδιαφέρεται για τις μηχανορραφίες του παρασκηνίου για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Θα μου επιτρέψετε -όπως συνηθίζω πάντοτε - να μιλήσω με ονόματα και όχι αόριστα και συνεσκιασμένα.

Ερωτώ, λοιπόν, κάθε απροκατάληπτο άνθρωπο: Ποιος από τους ομογενείς ενδιαφέρεται αν ο ισχυρός παράγοντας της Αρχιεπισκοπείας του όποιου νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής θα είναι ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ή η εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" ή η ΑΧΕΠΑ ή κάποιοι συνοδικοί της επαρχιακής συνόδου ή κάποιοι Κροίσοι της Ομογένειας;

Κανένας δεν ενδιαφέρεται!

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής: Όταν θα έρθει η ώρα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ο Πατριάρχης να μας στείλει κληρικό με φόβο Θεού για να μας ποιμάνει.

Κληρικό αδιάβλητο σε ηθικά θέματα, αφιλάργυρο, εχθρό των νεωτερισμών, της εκκοσμίκευσης και του Οικουμενισμού και ομολογητή της πίστης μας.

Ουδένα -επαναλαμβάνω- ενδιαφέρον έχουν οι ομογενείς να ξέρουν ποιος θα είναι ο ισχυρός παράγοντας του όποιου νέου Αρχιεπισκόπου.

Οι μηχανορραφίες και οι Βυζαντινισμοί που αναπόφευκτα εμπλέκονται σε κάθε διοίκηση -κοσμική ή εκκλησιαστική- αφορούν ελάχιστους. Όχι την Ομογένεια.

Παρακαλούμε θερμά να μη ξαναγίνει αναφορά για το διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Η συζήτηση αυτή είναι μεν επιβεβλημένη αλλά ΜΟΝΟΝ όταν κενώσει ο Θρόνος της Αμερικής.

No comments:

Post a Comment