Tuesday, February 21, 2017

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ’’


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Το πρόβλημα της Ουνίας στο κρατίδιο των Σκοπίων, είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που η δολιότητα των Παπικών ‘’κατάφερε’’ να υπάρχει, ως μόνιμη αιτία για αποκοπή Ορθοδόξων από τη Μία Αγία Εκκλησία. Η αυθαίρετη ονομασία της αιρετικής αυτής κοινότητας στο κρατίδιο των Σκοπίων ‘’Μακεδονική Ελληνική Καθολική Εκκλησία’’, είναι αρκετή για αντιληφθεί κανείς την επικινδυνότητα της ουνιτικής δολιότητας, τόσο σε εκκλησιαστικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Επικεφαλής της καλούμενης ‘’Μακεδονικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας’’, είναι παπικός ουνίτης ‘’Αποστολικός έξαρχος’’. Πρώτος παπικός ‘’Αποστολικός έξαρχος’’ είχε διοριστεί από την ουνιτική κοινότητα στη Βουλγαρία, την καλούμενη ‘’Βουλγαρική Ελληνική Καθολική Εκκλησία’’ κατά το έτος 1883. Με την ίδρυση της πρώην ‘’Δημοκρατίας’’ της Γιουγκοσλαβίας, υπήρξε αντίδραση από την παπική κοινότητα Krizevci της Κροατίας. Το Βατικανό διόρισε το έτος 2001 παπικό ‘’Αποστολικό έξαρχο Μακεδονίας’’ και κατά το έτος 2008 διαχώρισε την καλούμενη ‘’Μακεδονική Ελληνική Καθολική Εκκλησία’’, από την ουνιτική κοινότητα του Krizevci.

Αν προσμετρήσει κανείς πόσους Ορθοδόξους Χριστιανούς παρέσυραν στην εκτός Εκκλησίας ουνιτική κοινότητα των Σκοπίων, θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος της ουνίας στο κρατίδιο αυτό. 
Οι ουνίτες στα Σκόπια υπολογίζονται περί τις 15,000. Ως καθεδρικός ναός των ουνιτών στο κρατίδιο των Σκοπίων, είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Στρούμιτσα. Προβάλλουν ιδιαίτερα την ‘’ουνία ως μέθοδο ένωσης τους παρελθόντος και αναζήτηση του παρόντος για πλήρη κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία’’. Αντιλαμβάνεται κανείς τι ‘’ένωση’’ επιζητούν οι Παπικοί. Μια ‘’ένωση’’ που έχει ως πρότυπο την ουνιτική ‘’μέθοδο’’. 

Επιπρόσθετα με αυτά, θα πρέπει να αναφέρομε ότι γίνεται εκμετάλλευση και της δημιουργηθείσας κατάστασης από τη Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, το χαρακτηριστικότερο πιστεύω δείγμα εθνοφυλετισμού, όπου παραβιάσθηκε η νομοκανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας και αποσχίστηκε από αυτό. Αρκετούς Ορθοδόξους Χριστιανούς παρέσυραν και παρασύρουν οι ουνίτες στα Σκόπια. Εξάλλου η προσηλυτιστική δολιότητα, είναι κύριο χαρακτηριστικό της ουνίας γενικότερα.

No comments:

Post a Comment