Tuesday, February 21, 2017

Ο ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ


Ο ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΟΥ π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

“Επιχειρούν την τιμωρία του πνευματικού μας πατρός πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη, και τον καλούν σε απολογία για τέσσερα αδικήματα, παρόμοια με εκείνα προ ολίγων ετών που έπεσαν τότε στο κενό.

Καλείται ο π. Νικόλαος να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του σχίσματος, της απείθειας και καταφρόνησις, του σκανδαλισμού των πιστών και της εξύβρισης και συκοφαντίας.”

Εκφράζουμε βαθύτατη θλίψη για τις καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούν την αναγγελία της απόφασης του π. Νικόλαου Μανώλη να αποτειχιστεί.

Ουδείς εκπλήττεται, φυσικά, για την αστραπιαία αντίδραση του Σεβ. Θεσσαλονίκης. Ήταν πλήρως αναμενόμενη. Ο Σεβασμιώτατος συγκάλεσε ήδη εσπευσμένη επιλεκτική Ιερατική Σύναξη την επόμενη Πέμπτη γι’ αυτό το θέμα και έστειλε πολυσέλιδο κατηγορητήριο και κλητήριο θέσπισμα στον π. Νικόλαο για να απολογηθεί.

Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο να μην οδηγηθεί σε καθαίρεση ο π. Νικόλαος. Ο ΙΕ΄ Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου, που επιτρέπει τη διακοπή του μνημοσύνου του οικείου ιεράρχη όταν κηρύσσει γυμνή τη κεφαλή κατεγνωσμένη αίρεση, διαλαμβάνει, επίσης, ότι όσοι προχωρούν σε αποτείχιση δεν πρέπει να τιμωρούνται αλλά να τιμώνται.

Φυσικά ουδείς αναμένει από τον Σεβ. Θεσσαλονίκης να δείξει σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες. Είναι γνωστός ο βαθμός του σεβασμού που τρέφει προς τους Ιερούς Κανόνες ο Σεβ. κ. Άνθιμος. Απλά θυμίζουμε ότι μετετέθη στη Θεσσαλονίκη από την Αλεξανδρούπολη ενώ γνωρίζει ότι οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως και αφορισμού τις μεταθέσεις επισκόπων.

Ο καλός Θεός, όμως, που αλλοιώνει νεφρούς και καρδίες μπορεί και τώρα να κάνει το θαύμα του και να αποτρέψει το χειρότερο για τον π. Νικόλαο Μανώλη και την οικογένειά του. Θα είναι μεγάλο κρίμα αν ένας αγωνιστής κληρικός καθαιρεθεί και ακόμη χειρότερα αν οδηγηθεί σε ακοινωνησία. Προσευχόμαστε στον Άγιο Θεό να αποτρέψει τις επικρεμάμενες απειλές.

No comments:

Post a Comment