Tuesday, February 28, 2017

ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ


ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Για μια ακόμη φορά, ο Σεβασμιώτατος Αλεξανδουπόλεως Άνθιμος, απέδειξε εαυτόν νεωτεριστή και οικουμενιστή. Στον εσπερινό της συγγνώμης έκανε κήρυγμα εντελώς άσχετο με το περιεχόμενο της ημέρας με το οποίο επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς εναντίον όσων αντιμάχονται τον Οικουμενισμό και τους νεωτερισμούς.

Η θεολογική υποδομή της σκέψης του Σεβασμιώτατου χρωστά πολλά στη Γιανναρική θεολογία και δη στην άγνωστη στην πατερική παράδοση υποτιθέμενη αντίθεση των όρων Εκκλησία και θρησκεία. Την κακοδοξία αυτή εισήγαγε ο κορυφαίος Προτεστάντης θεολόγος Καρλ Μπαρτ και την ενστερνίστηκαν πολλοί ορθόδοξοι ακαδημαικοί θεολόγοι και δη ο κ. Γιανναράς που κατόρθωσε να εμπεδώσει αυτή την πλάνη μεταξύ πολλών θεολόγων κληρικών και λαικών.

Η προσέγγιση του Σεβασμιώτατου κ. Άνθιμου για τη Σύνοδο της Κρήτης είναι αποκαρδιωτική. Στο κήρυγμά του δεν βρήκε λέξη να πει για την αναγνώριση των αιρέσεων σαν Εκκλησίες από τη Σύνοδο της Κρήτης. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να ψέξει τον εθνοφυλετισμό και τη φιλοπρωτεία ορισμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Αλλά πέραν της Συνόδου της Κρήτης ο Σεβασμιώτατος ήταν σαφέστατος για πολλά θέματα. Ευνοεί κάθε νεωτερισμό και αποστρέφεται τους παραδοσιακούς πιστούς που πολεμούν τις αιρέσεις και τους νεωτερισμούς.

Ουδεμία έκπληξη δοκιμάζουμε για την ατυχή παρέμβαση του Σεβασμιώτατου. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται άστοχα. Μοίραζε το κοράνι, υποστήριξε την ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, επιδιώκει τη μετατροπή του ορθόδοξου κατηχητικού ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών σε οικουμενιστικό-θρησκειολογικό, υπέγραψε ελαφρά τη καρδία τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, ενώ είναι συνήγορος κάθε νεωτερισμού.

Αυτό που μας ανησυχεί πιο πολύ είναι ότι είναι δελφίνος του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Ευτυχώς -για την ώρα τουλάχιστον- δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ρεύμα ιεραρχών που να υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί όταν θα έρθει η ώρα που η Ιεραρχία θα κληθεί να επιλέξει τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

No comments:

Post a Comment