Tuesday, February 28, 2017

Ο π. ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Ο π. ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ ΠΕΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σημειώνει ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης: «Ο μ. παπα–Εφραίμ Κατουνακιώτης κάποτε έκανε την εξής σπουδαία παρατήρηση: «Πάτερ μου όπως ένας είναι ο Χριστός μας, μία είναι και η Νύμφη του, η μητέρα μας Εκκλησία. Μόνο αυτή έχει το στήθος, απ’ το οποίο πηγάζει το γάλα του Αγίου Πνεύματος. Όλες οι άλλες μορφές «εκκλησιών» και αιρέσεων απλώς έχουν το σχήμα εκκλησιαστικοφάνειας και, όπως μια φαινομενικά ωραία γυναίκα που δεν έχει στήθος, δεν μπορεί να δώσει γάλα θρεπτικό στα παιδιά της, έτσι κι όλα αυτά τα εκκλησιαστικοφανή σχήματα. Δεν έχουν τη θηλή του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό όσοι τα ακολουθούν, μη βρίσκοντας την πραγματική πνευματική τροφή, είναι καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα, σε πνευματική λιμοκτονία». (Αρχιμ Ιωάννου Κωστώφ, Καλοί λιμένες, Σταμάτα Αττικής 2016, σελ. 233-234).

Το κείμενο του Γέροντος είναι αφ’ εαυτού αποκαλυπτικό και σαφές και δεν «σηκώνει» ούτε στρεβλώσεις μήτε οικουμενιστικές μεταπατερικές παρερμηνείες. Η Νύμφη Χριστού κατά την Αποκάλυψη, δηλαδή η Εκκλησία, είναι ΜΙΑ. Όλα εκείνα τα δικηγορίστικα τερτίπια και οι δικανικές στρεβλώσεις, ου μην αλλά, και οι πυθιακές αναφορές του τύπου «η Ορθοδοξία είναι η μία Εκκλησία» ΑΛΛΑ και η εξώφθαλμα αντιφατικότατη αναφορά σε «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογίες» μόνο ζημιογόνος είναι και ουδέν έτερον.

Όσοι και αν τα υπογράψουν τα απαράδεκτα κείμενα, όποιοι και αν τα προσυπογράψουν, από τον πρώτον ως τον έσχατον, δεν θα τους προσδώσουν αξία. Πεθαμένα γεννήθηκαν, πτωμαΐνη αναδύουν και όζουν «οσμήν θανάτου». Ο λόγος του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη είναι σαφής, ευκρινής κι αφυπνιστικός για τους «έχοντας ώτα ακούειν» και ηχεί ως «φωνή υδάτων πολλών».

No comments:

Post a Comment