Saturday, February 25, 2017

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ


Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

Του ιστολογίου “Άγιος Μάρκος Ευγενικός”
=====

Στο φύλλο της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» (22/02.2017, σ. 8) αναφέρεται ότι «Σε κλίμα κατάνυξης έγινε στη Ροτόντα η πρώτη λειτουργία». Γράφει επίσης ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε «ότι είχε αρκετό κόσμο».
        
Η πρώτη λειτουργία για το 2017 έγινε στον Ι. Ναό των Ασωμάτων Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ενώπιον ισχνότατου εκκλησιάσματος. Την περασμένη Κυριακή έγινε η δεύτερη λειτουργία στην οποία συμμετείχαν 120 περίπου πιστοί και έψαλλαν δύο νεαροί ερασιτέχνες ψάλτες! Όπως είναι γνωστό ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επεσκέφθη για τελευταία φορά την «Ροτόντα» την 18ην Δεκεμβρίου 2015, όταν έγινε η τελετή παράδοσης του «μνημείου» σε δημόσια χρήση, μετά το τέλος των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό του 1978! Τότε μάλιστα δήλωσε ο αλήστου μνήμης Υπουργός «Πολιτισμού» Μπαλτάς, καθηγητής του άθεου Τσίπρα στο Πολυτεχνείο, ότι η «Ροτόντα» είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα!
        
Το 2016 έγιναν 13 λειτουργίες, δύο έγιναν τον Νοέμβριο, 3 για την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και 9 για την εορτήν των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απαξίωσε ακόμη και να χοροστατήσει. Με μεγάλη όμως χαρά και προθυμία ελειτούργησε στις 6 Δεκεμβρίου στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι Θεσσαλονίκης!  Και εφέτος έλαμψε επίσης με την απουσία του στις 2 λειτουργίες που έγιναν στην «Ροτόντα».

Οι ελέγχοντες την «Ροτόντα», ακολουθώντας το περσινό πρόγραμμα, προτού να παραχωρήσουν «το μνημείο» για λειτουργία, το είχαν παραχωρήσει (18 Ιανουαρίου) στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για συναυλία μελοποιημένης ποίησης «Μόνο για αγάπη» (ποιήματα Καρυωτάκη και Λαπαθιώτη). Βεβαίως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν ηνωχλήθει ούτε έλαβε υπόψη τους Ιερούς Κανόνες (ΚΔ΄, Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ΠΣΤ΄, Ζ΄ Πενθέκτης, ΚΒ΄ Λαοδικείας και ΜΒ΄ Καλχηδόνος) που καταδικάζουν όσους περιφρονούν την ιερότητα των ναών και τους μετατρέπουν χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΠΗΓΗ:

No comments:

Post a Comment