Saturday, February 18, 2017

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Παιδαγωγός”:

“Κυνήγι τέλος από φέτος για τους κληρικούς, καθώς τέθηκε σε ισχύ παλαιότερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία απαγορεύεται η οπλοφορία για την εν λόγω ενασχόληση.

Η κυνηγετική περίοδος άρχισε στις 20 Αυγούστου και μεταξύ αυτών που πήγαν να ανανεώσουν την άδεια θήρας ήταν και αρκετοί κληρικοί. Βρέθηκαν όμως προ εκπλήξεως όταν ενημερώθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό.

Η Ιερά Σύνοδος πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την οπλοφορία για το κυνήγι το 2006, όταν ένας ιερέας ενεπλάκη σε ατύχημα και μετά από ερώτημα της αστυνομίας. Πιο αναλυτικά, είχε πλήρως απαγορεύσει την οπλοκατοχή και οπλοχρησία στους κληρικούς, και της θήρας συμπεριλαμβανομένου, τόσο γιατί δεν συνάδει με το ιερατικό σχήμα όσο και για την προστασία των ίδιων να μην καταστούν υπαίτιοι φόνου και εκπέσουν της ιεροσύνης τους.

Στην πράξη η συγκεκριμένη απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί, ωστόσο ένα νέο κυνηγετικό ατύχημα πέρσι, στο οποίο ενεπλάκη κληρικός, οδήγησε τις αστυνομικές αρχές να την ενεργοποιήσουν.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των ιερέων-κυνηγών, καθώς υποστηρίζουν ότι τηρούν πιστά όλους τους κανόνες στα χρόνια που ασχολούνται με τη θήρα.”

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Ειλικρινά δεν γνώριζα μέχρι τώρα ότι υπάρχουν κληρικοί που οπλοφορούν για να κυνηγούν. Όπως δεν ήξερα ότι η Ιερά Σύνοδος απαγόρευσε την πρακτική αυτή από το 2006 και όμως οι κυνηγοί κληρικοί έγραψαν στα κατύμματα υποδημάτων τους την απαγόρευση της Ιεράς Συνόδου.

Όντως! Το μόνο που μας έλειψε είναι να βλέπουμε τους παπάδες να οπλοφρούν και να γυρίζουν τα όρη και τις πεδιάδες για να βρουν θήραμα και το χειρότερο να βάζουν σε κίνδυνο την ιερωσύνη τους αν ο μη γένοιτο συμβεί κάποιο δυστύχημα.

Και η μεν Ιερά Σύνοδος πολύ ορθά απαγόρευσε στους κληρικούς την οπλοφορία και το θήραμα αλλά πού ήταν τόσα χρόνια για να επιβλέψει την εφαρμογή της αποπαγόρευσης της;

Για άλλα θέματα η Ιερά Σύνοδος είναι άτεγκτη. Μόνον εναντίον των ευλαβών κληρικών που αγωνίζονται για την πίστη τους είναι πρόθυμη να λαμβάνει άμεσα μέτρα. Για τους εκκοσμικευμένους κληρικούς που κυκλοφορούν με τα μερσεντές και φερράρι και άλλους που σκανδαλίζουν με τη διαβεβλημένη ζωή τους ή με το νεωτεριστικό τους φρόνημα ή το χειρότερο αυτούς που διδάσκουν τους πιστούς οθνείες προς την Ορθοδοξία διδασκαλίες ουδέποτε λαμβάνει μέτρα.

No comments:

Post a Comment