Monday, February 27, 2017

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΑΤΕΡΙΚΑ 11


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΠΑΤΕΡΙΚΑ

11

Του κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Πολλές φορές, σκεπτόμενοι συνεχώς το μέλλον χάνουμε το παρόν και δεν χαιρόμαστε αληθινά την ζωή μας.

Άγιος Νεκτάριος

*****

Η τέλεια χαρά εδράζεται στην ταπεινοφροσύνη, ενώ η εισαγωγική χαρά δεν είναι απαλλαγμένη από την φαντασία. 

Άγιος ∆ιάδοχος Φωτικής

*****

Μέγιστος πλούτος δεν είναι να έχεις πλούτο, αλλά να μην έχεις ανάγκη από πλούτο.

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

*****

Καθώς, λοιπόν, ο Χριστός όχι με απειλές, όχι με βρισιές, όχι με φοβέρες, αλλά με πολλή αγάπη και στοργή, με φροντίδα και θυσία κατόρθωσε να εμπνεύσει την ευπείθεια σ’ εκείνην που τόσο Τον είχε λυπήσει, έτσι να κάνεις κι εσύ, έτσι να φέρεσαι στη γυναίκα σου. Αν δεν σε προσέχει, αν σε αντιμετωπίζει με υπερηφάνεια, αν σου δείχνει περιφρόνηση, θα μπορέσεις να τη συμμορφώσεις με την πολλή φροντίδα σου, με την αγάπη και την καλοσύνη σου, όχι με την οργή και το φοβέρισμα. Μόνο έναν υπηρέτη μπορείς να συνετίσεις έτσι, ή μάλλον ούτε κι αυτόν, γιατί γρήγορα θα οργιστεί και θα φύγει από τη δούλεψή σου. Στη σύντροφο της ζωής σου, στη μάνα των παιδιών σου, στη βάση κάθε χαράς μέσα στην οικογένειά σου, δεν πρέπει με αγριάδα και απειλές να επιβάλλεσαι, αλλά με την αγάπη και τον καλό τρόπο.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

*****

Το θέλημα του Θεού καλύτερο από το δικό μας.

Άγιος Νείλος Ασκητής

*****

Το κακό μεταδίδεται τόσο εύκολα, όσο μια κολλητική αρρώστια.

Άν συναναστρέφεσαι συχνά με ανθρώπους που φλυαρούν, που συκοφαντούν, που αγαπούν τα κοσμικά πράγματα, τότε και σύ χωρίς να το καταλάβεις, θα πέσεις στα ίδια πάθη.

Και αντίθετα, αν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους Πνευματικούς και φίλους της προσευχής, τότε οι αρετές τους θα μεταδοθούν και σ’ εσένα.

Στάρετς Παρθένιος της Κίεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας

*****

Μακάριοι αυτοί που αγρυπνούν στις προσευχές. Μακάριοι αυτοί που ασχολούνται κάθε μέρα με την σωτηρία της ψυχής τους. Μακάριοι αυτοί που χτυπούν στη θύρα του Χριστού με καρτερία.

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

No comments:

Post a Comment