Wednesday, January 4, 2017

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣ


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας επανέλαβε, με νέα του απόφαση, ότι απορρίπτει τη Σύνοδο της Κρήτης και τη θεωρεί απλά μέρος της διαδικασίας για τη σύγκληση στο μέλλον Πανορθόδοξης Συνόδου.

Η Ανακοίνωση αναφέρει πολλά και διάφορα περί ομοφωνίας και ενότητος της Ορθοδοξίας αλλά δεν λέγει ούτε λέξη για το αντορθόδοξο κείμενο της Συνόδου της Κρήτης που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον.

Η στάση του Πατριαρχείου Αντιοχείας δεν προκαλεί ουδεμία απολύτως έκπληξη. Η Εκκλησία αυτή δυστυχώς έχει συνομολογήσει συμφωνία ουνιτικών προδιαγραφών διακοινωνίας (intercommunio) με τους Μονοφυσίτες, τους Παπικούς και τους Ουνίτες στο χώρο της δικαιοδοσίας της. Παράλληλα προβαίνει σε οικουμενιστικούς ακροβατισμούς που υπερακοντίζουν κατά πολύ τους οικουμενιστικούς ακροβατισμούς του Φαναρίου και της Μόσχας. Επομένως πώς θα μπορούσε τώρα το Πατριαρχείο Αντιοχείας να καταδικάσει το έκτο κείμενο της Συνόδου της Κρήτης αφού ταιριάζει απόλυτα με τον όλο οικουμενιστικό βίο και την πολιτεία του;

Με τη νέα της απόφαση η Εκκλησία της Αντιοχείας στοιχείται δουλικά στη γραμμή του Πατριαρχείου Ρωσίας που απέρριψε τη Σύνοδο της Κρήτης για λόγους ομοφωνίας και διαδικασίας και όχι ουσίας, επειδή δηλαδή είναι οικουμενιστική Σύνοδος. 

Με τα νέα, λοιπόν, δεδομένα από τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες μόνον η Εκκλησία της Βουλγαρίας και της Γεωργίας έχουν απορρίψει τη Σύνοδο της Κρήτης ως οικουμενιστική. Οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Αντιοχείας την απέρριψαν για λόγους ομοφωνίας και διαδικασίας και οι Εκκλησίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σερβίας περιλαμβάνουν στους κόλπους τους ιεράρχες που δεν υπέγραψαν το έκτο ή και άλλα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης. Επομένως υπάρχουν πολλοί ιεράρχες που θα υποστήριζαν σε μελλοντική Πανορθόδοξη Σύνοδο την αναθεώρηση των κακόδοξων αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης. Τη δυνατότητα αναθεώρησης των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης αποδέχεται -ως γνωστόν- και το οικουμενιστικό Πατριαρχείο της Ρουμανίας.

Παρόλον ότι οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Αντιοχείας δεν ικανοποιούν -έστω και εκ του μακρόθεν- τις προσδοκίες μας, αξιολογούμε θετικά το γεγονός ότι απορρίπτουν τη Σύνοδο της Κρήτης και τη θεωρούν ως μέρος της διαδικασίας για τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου. Όταν αυτό συμβεί οι ΜΟΝΕΣ όντως παραδοσιακές Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας θα εξαναγκάσουν, με βάση την αρχή της ομοφωνίας, τους Οικουμενιστές να συμβιβαστούν. 

Γιατί, όμως, οι Οικουμενιστές θα εξαναγκαστούν να συμβιβαστούν; Επειδή διαφορετικά η Σύνοδος της Κρήτης θα παραμείνει στην Ιστορία, όπως είπε ο Σεβασμιότατος Μπάτσκας, απλά σαν μια περιφερειακή Σύνοδος περιορισμένης αποδοχής και σημασίας αλλά και επειδή οι Φαναριώτες και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν πάση θυσία να συγκαλέσουν σύντομα και άλλες Συνόδους που να έχουν πανορθόδοξη ισχύ.

No comments:

Post a Comment