Sunday, January 29, 2017

«ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ». ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν΄ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ


«ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ». ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν΄ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η προσεκτική μελέτη του κειμένου «Προς το λαό»: Η Ιερά Σύνοδος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης» εγείρει πολλά ερωτήματα. Έν’ απ’ αυτά είναι και το ζήτημα του διαλόγου με τους εκτός της Εκκλησίας ετεροδόξους. Στο κείμενο αναφέρεται: «Ο διάλογος κυρίως με τους ετερόδοξους χριστιανούς (άλλες χριστιανικές ομολογίες-αιρέσεις) γίνεται με βάση το χρέος της Εκκλησίας να μαρτυρεί προς κάθε κατεύθυνση την αλήθεια και την αποστολική πίστη». Κι εδώ το κείμενο είναι θεωρητικά άψογο. Αν το εξετάσουμε, όμως, με βάση τις παραμέτρους της αγάπης και της αλήθειας, αλλά και της πραγματικότητος, χωλαίνει. 

Ας έλθουμε στα γεγονότα: Μιλάμε στ’ αλήθεια για διάλογο με βάση την αλήθεια και την αποστολική πίστη, όταν έχουμε απέναντί μας τους παραπαίοντες Αγγλικανούς; Όταν αρνούνται αυτήν ταύτην την ευαγγελική πίστη και το Sola Scriptura και χειροτονούν λ.χ. αβέρτα «ιέρειες» και γυναίκες «επισκόπους» ποιο είναι το κοινό έδαφος σε τέτοιους διαλόγους; Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και με τους Λουθηρανούς Προτεστάντες; Το ένα δεύτερο σχεδόν του «κλήρου» των Σουηδών Προτεσταντών αποτελείται από γυναίκες και έχουν γυναίκα «αρχιεπίσκοπο» και υμείς συνεχίζετε απτόητοι τους ατέρμονες, κενούς περιεχομένου και άγονους διαλόγους. Οι διάλογοι ΔΕΝ γίνονται χάριν των διαλόγων, αλλά για την επιστροφή των πεπλανημένων στην Εκκλησία. Μήπως έγινε κάτι τέτοιο ως τώρα και δεν το αντιληφθήκαμε; 

Τι να πει κανείς για τον παναιρετικό αχταρμά του «Π.Σ.Ε.» στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι πλείστες των Ορθοδόξων Εκκλησιών; Εκεί οι Προτεστάντες του νησιού Ναουρού (με πληθυσμό κάτω των 5 χιλιάδων κατοίκων) έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων με τη Ρωσσική Εκκλησία! 

Όμως το βασικό είναι ότι οι ημέτεροι έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες εκπτώσεις σε θέματα πίστεως. Αν διαβάσουμε τη Δήλωση του Τορόντο, τις αποφάσεις του Χαράρε, της Καμπέρας, του Πόρτο Αλλέγκρε και του Πουσάν θα διαπιστώσουμε εν τοις πράγμασι του λόγου το ασφαλές. 

Και ύστερα έρχεται η πιο πάνω Εγκύκλιος «Προς το λαό» και μιλάει για «φανταστικούς λόγους δογματικής ακρίβειας»!!! Δυστυχώς η πραγματικότητα και τα γεγονότα δεν μας επιτρέπουν να συμφωνήσουμε με την συνοδική διακήρυξη ότι: «Όλοι οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος αγρυπνούμε και παραμένουμε αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη και αφοσιωμένοι στην Μιάν Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν». Κακά τα ψέμματα.

No comments:

Post a Comment