Tuesday, January 10, 2017

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι ανησυχίες όλων μας έχουν κορυφωθεί. Τι ήδη δέχτηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις συνομιλίες με τον Ακκιντζί; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Γι’ αυτό ακριβώς όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. 

Οι φόβοι μας συγκεκριμένα εστιάζονται κυρίως -αλλά όχι μόνον- στα ακόλουθα σημεία.

1.) Δέχθηκε εκ περιτροπής προεδρία; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο κ. Λεβέντης μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα.

2.) Δέχθηκε παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση για ορισμένο χρονικό διάστημα; Αυτό έδωσε να καταλάβουμε ο κ. Λεβέντης.

3.) Δέχθηκε την συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων; Έτσι φαίνεται από δημοσιεύματα στον τύπο που αναφέρουν ότι δέχεται συνέχιση των εγγυήσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα.

4.) Δέχθηκε την παραμονή των εποίκων; Εδώ υπάρχουν πολύ ανησυχητικές πληροφορίες ότι δέχτηκε την παραμονή ΟΛΩΝ των εποίκων είτε επειδή θα τους νομιμοποιήσει σαν πολίτες της Κύπρου, είτε επειδή θα τους δώσει καθεστώς μονίμων κατοίκων της Κύπρου με δικαίωμα εργασίας.

Ας ευχηθούμε να μην αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μη δέχτηκε αυτές τις διατάξεις. Ας ευχηθούμε να αφήνει για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής να φανεί ότι είναι διαλλακτικός σε ορισμένα θέματα τα οποία όμως τελικά δεν θα υπογράψει.

Αν, όμως, παρ’ ελπίδα δεχθεί αυτές τις διατάξεις ας μην έχει κανείς ούτε ίχνος αμφιβολίας ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου θα απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία Τουρκοπροσκυνημένη λύση.

Πλην, όμως, ας μη τρέφουμε αυταπάτες. Ακόμη και αν απορρίψει -και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα απορρίψει- ο λαός μια απαράδεχτη λύση, οι υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς δεν θα είναι εύκολο να ανακληθούν σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Γι’ αυτό οι αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται στη Γενεύη ας φροντίσουν να μην επιτρέψουν να γίνουν εθνομειοδοτικές υποχωρήσεις αλλά και ο κόσμος και τα ΜΜΕ ας είναι άγρυπνοι για να αποτρέψουμε ολέθρια λύση.

Ποιος Έλληνας της Κύπρου θα κοιμάται ήσυχος το βράδυ αν γνωρίζει ότι υπάρχουν Τουρκικά στρατεύματα, Τουρκοκύπριος Πρόεδρος και Τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο; Και ποιος νουνεχής άνθρωπος δεν βλέπει ότι με τη νομιμοποίηση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου θα αλλοιωθεί ριζικά και σε λίγο η Κύπρος θα έχει την τύχη της Αλεξανδρέττας;

No comments:

Post a Comment