Thursday, January 19, 2017

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ


Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Ρωμαίικο οδοιπορικο”, την ακόλουθη συμβουλή του ενάρετου Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη:

“Ἀν εἴμαστε πνευματικὰ ἀδύναμοι καὶ ἡ συμπεριφορὰ τοῦ ἄλλου μᾶς ἐπηρεάζει ἀρνητικά, τότε πρέπει νὰ μὴ τὸν κατηγοροῦμε, ἀλλὰ νὰ τὸν ἀποφεύγουμε καὶ νὰ μὴν ἔχουμε μαζί του συναναστροφὲς καὶ συνέπειες. Καὶ ἂν εἶναι αἱρετικὸς τότε νὰ τὸν ἀποφεύγουμε τελείως καὶ νὰ μὴν τὸν δεχόμαστε. Γιατί ἡ συντροφιὰ μὲ τοὺς αἱρετικοὺς εἶναι ἐπικίνδυνη, μπορεῖ νὰ μᾶς...δηλητηριάσει καὶ νὰ μᾶς θανατώσει πνευματικά.”

Τι μας συμβουλεύει ο Γέροντας Ιάκωβος; Να αποφεύγουμε τις συναναστροφές με τους αιρετικούς επειδή είναι επικίνδυνες για την πνευματική μας πορεία. 

Δυστυχώς οι Οικουμενιστές μιλούν και ενεργούν συνεχώς σε πλήρη αντίθεση με τις νουθεσίες του Γέροντα Ιάκωβου. Συναστρέφονται -και μάλιστα συμπροσεύχονται- με αιρετικούς και αλλόθρησκους, κάνουν κοινές ποιμαντικές παραστάσεις και υπογράφουν κοινά κακόδοξα κείμενα μαζί τους, συνομολογούν προδοτικές για την Ορθοδοξία συμφωνίες όπως του (Σαμπεζύ και του Μπαλαμάντ), συμμετέχουν ως Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ως ισότιμα μέλη στο ΠΣΕ (τουτέστιν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Προτεσταντικών αιρέσεων).

Ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, όμως, δεν μας άφησε απλά παρακαταθήκη να μη συναναστρεφόμαστε αιρετικούς. Έδωσε ο ίδιος παράδειγμα με τη ζωή του ότι δεν πρέπει να προχωρούμε σε άκαιρες και μεμονωμένες αποτειχίσεις που οδηγούν σε σχίσμα και οπλίζουν τη φαρέτρα των οικουμενιστών με ατομικής ισχύος όπλα.

Δυστυχώς, όχι μόνον οι Οικουμενιστές, αλλά και ορισμένοι άλλοι αδελφοί μας που προχώρησαν σε άκαιρες και μεμονωμένες αποτειχίσεις, δεν άκουσαν τις συμβουλές του Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη με αποτέλεσμα να βάλουν σε κίνδυνο την ψυχή τους.

Το παράδειγμα όλων των συγχρόνων Αγίων και όλων των εναρέτων Γερόντων που πολεμούσαν τον οικουμενισμό αλλά δεν προχωρούσαν σε άκαιρες, άκριτες, ασύντακτες και μεμονωμένες αποτειχίσεις που οδηγούν σε σχίσμα, πρέπει να παραδειγματίζει όλους μας.

Το καλύτερο δώρο που θα κάνουμε στους οικουμενιστές -και κατ’ επέκταση στο διάβολο- είναι να προχωρήσουμε σε άκαιρες και μεμονωμένες αποτειχίσεις. Γι’ αυτό ας λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τη διδασκαλία και το παράδειγμα του Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη και για τα θέματα που αφορούν τον οικουμενισμό, αλλά και για τα θέματα που αφορούν τις μεμονωμένες αποτειχίσεις που καταλήγουν σε σχίσμα.

No comments:

Post a Comment