Saturday, January 21, 2017

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ


ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Πόσο αλήθεια μας λυπεί, όταν βλέπομε ισχυρισμούς σε διαδικτυακά γραφόμενα για την αιρετική κακοδοξία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού περί της Θείας Χάριτος, ότι δήθεν δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τη διδασκαλία του, ότι ο «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος. Η Χάρις του Θεού είναι άκτιστος ενέργεια μέσω της οποίας κατασκεύασε τα πάντα και τα διοικεί. Αλλά αυτή είναι εργαλείο, ο νούς είναι πρόσωπον, τόσον το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν». 

Ό λόγος που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η αιρετική αυτή κακοδοξία του, είναι όπως ισχυρίζονται, ότι ‘’ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός είχε εμπειρία της Θείας Χάριτος και ήξερε τι λέει’’. Συνεπώς κάτι ήξερε και μίλησε για την κατωτερότητα της Θείας Χάριτος, έναντι του ανθρωπίνου νου (άπαγε της βλασφημίας). Δυστυχώς με τη σιωπή της Ποιμαίνουσας Εκκλησίας, η αιρετική θέση περί της Θείας Χάριτος του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, συνεχίζει να προβάλλεται και φυσικά χωρίς καμιά ανασκευή.

Η συνεχής και αδιάκριτη προβολή του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Τι κερδίζουν με την κακόδοξη συνενοχή τους;  Πάμπολλοι Χριστιανοί δυστυχώς γίνονται μέτοχοι της αιρετικής κακοδοξίας του περί της Θείας Χάριτος, και συνεχίζει να προβάλλεται ως ‘’απλανώς’’ διδάξας.

Δεν υπάρχει καμιά έγνοια γι’ αυτούς που έγιναν μέτοχοι της βλάσφημης κακοδοξίας του περί της Θείας Χάριτος; Η υπερπροβολή του δεν επιδέχεται ανασκευή της θεολογικής αυτής πλάνης. Και όσοι ανασκευάζουν τις κακοδοξίες του, λοιδωρούνται ως πλανεμένοι. Φτάνει να μη θίγεται η αίγλη του μοναχού αυτού, του ‘’απλανώς’’ διδάξαντος όπως τον έχουν καλέσει. Έτσι ανενόχλητοι συνεχίζουν εν μέσω ‘’κρίσεως’’ την προβολή του. 

Με όσους ανθρώπους απλούς έχω συζητήσει το θέμα τούτο, αυτούς που οι πολλοί καλούν ‘’αγραμμάτους’’, αντιλαμβάνονται την ανωτερότητα της Θείας Χάριτος έναντι του νου του ανθρώπου. Απεναντίας ακούεις στις συνομιλίες αυτές να λένε ‘’Παναγία μου ποιος το είπε αυτό;’’, ‘’είναι μεγάλη αμαρτία’’. Η άλλη μόρφωση του απλού Ορθόδοξου λαού μας δεν επιτρέπει κακοδοξίες. Αν περιέλθουν ‘’όρη και βουνούς’’, στα πλέον απομακρυσμένα χωριά όπου συναντάς την κατά κόσμο ‘’αγραμματοσύνη’’, δεν θα ακούσουν από τους απλούς ανθρώπους του Ορθοδόξου λαού μας, τέτοια βλάσφημη κακοδοξία περί της Θείας Χάριτος. 


Τα λόγια του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που είπε συνιστών εαυτόν, ότι «ο ίδιος ο Θεός Λόγος μας έβαλε μέσα εις τον δρόμο της Πατερικής ορολογίας. Δεν αρνούμαι τίποτα, μας έδωσε την ικανότητα να γράψομε με λεπτομέρεια όλη την Πατερική ορολογία… », ποσώς δεν τον καθιστούν ‘’απλανώς διδάξαντα’’. Ας ανασκευάσουν την κακοδοξία του, γιατί εγκληματούν εις βάρος όσων έχουν διδαχθεί και διδάσκονται από την αιρετική αυτή πλάνη. Νηφάλια λοιπόν ας προσευχηθούν στον Κύριο, και τότε θα βρούν και το κουράγιο της ανασκευής της μεγάλης αυτής αιρετικής πλάνης που δίδαξε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός. 

No comments:

Post a Comment