Thursday, January 26, 2017

ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ «ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΟΥΝ» ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΟΥΝΙΤΕΣ…


ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ «ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΟΥΝ» ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΟΥΝΙΤΕΣ…

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στην Ουκρανία του 2017, που βρίσκεται μεταξύ Δύσεως και Ανατολής, μη γνωρίζοντας ούτε που πατά, ούτε που βαδίζει, υφίσταται από το 1991  μέχρι σήμερα σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών. Ενώ η αυτόνομη Ουκρανική Εκκλησία υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας βρίσκεται σε κοινωνία με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, υφίστανται από την άλλη και δύο άλλα κι αλλότρια της κανονικής τάξεως μορφώματα: α.) Η «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία» και β.) το «Πατριαρχείο του Κιέβου»

Το δεύτερο μόρφωμα, του οποίου μέλος είναι κι ο σημερινός πρόεδρος της Χώρας Πέτρο Ποροσένκο που παρεχώρησε στους σχισματικούς και την Αγία Σοφία του Κιέβου, κινείται προς το Φανάρι, με σκοπό να του παραχωρηθεί το αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόσφατα μάλιστα αντιπροσωπεία του δήλωσε στη Βασιλεύουσα ότι αναγνωρίζει τη «Σύνοδο» της Κρήτης!!! 

Σήμερα διαβάζουμε στη «Ρομφαία» ότι ο σχισματικός κι αυτοχειροτόνητος «πατριάρχης του Κιέβου» Φιλάρετ (Μιχαήλο Ντενυσένκο) εξέφρασε, με δηλώσεις του, την επιθυμία να ενωθεί (άκουσον! άκουσον!) με τους Ελληνοκαθολικούς, ήγουν τους πεμπτοφαλαγγίτες Ουνίτες της Ουκρανίας!!! Όλ΄ αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι στην ανωτέρω ανίερη ένωση θα συγκατανεύσουν, τόσο το Βατικανό, στο οποίο είναι προσδεδεμένοι οι Ουνίτες, όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο! 

Αν δεν πρόκειται για ωμό εκβιασμό, μάλλον πάμε για επανάληψη του σεναρίου της Συρίας. Στην πολύπαθη αυτή χώρα πλήθος Ορθοδόξων εγκατέλειψαν κατά το 18ο αιώνα το παλαίφατο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αντιόχειας και προσκολλήθηκαν στον Παπισμό, γενόμενοι αιρετικοί Ουνίτες, διότι νόμιζαν πως θα τους προστατεύσει η Γαλλία! 


Ιδού οι πικρότατοι καρποί του εθνοφυλετισμού! Χάριν εθνικιστικών σκοπιμοτήτων συνάνθρωποι μας χάνουν την ψυχή τους κατά χιλιάδες, προδίδοντας την αγίαν και αμώμητον Πίστιν, γενόμενοι στην πράξη αιρετικοί. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε το εφιαλτικό αυτό σενάριο να μην επαναληφθεί στη σύγχρονη Ουκρανία.

No comments:

Post a Comment