Sunday, January 22, 2017

ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ …


ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ …

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Περί τα μέσα του τρέχοντος μηνός τετραμελής αντιπροσωπεία των σχισματικών του «πατριαρχείου του Κιέβου» έφτασε στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με πατριαρχική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από το μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο και το μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ. Το φλέγον για τους σχισματικούς του «πατριάρχη» Φιλάρετου είναι να αναγνωρισθούν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ως γνωστόν, άχρι του νυν, ουδεμία Ορθόδοξη Εκκλησία τους αναγνωρίζει, πράγμα που τους τοποθετεί στην ίδια μοίρα με τους σχισματικούς του Σκοπίων. 

Το νεώτερο στην όλη υπόθεση είναι ότι οι σχισματικοί αυτή τη φορά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Τουτέστιν έσπευσαν να δηλώσουν ευθαρσώς και ευθέως ότι αποδέχονται και αναγνωρίζουν τη «Σύνοδο» του Κολυμβαρίου του περασμένου Ιουνίου. Αυτό τους φέρνει, ακόμη μια φορά, σε αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο της Μόσχας, που δεν είπε (για τους δικούς του λόγους) την τελευταία του λέξη για την εν λόγω «Σύνοδο». Σίγουρα αυτό το άκουσαν εν αγαλλιάσει πολλή και εν χαρά ανυποκρίτω οι πατριαρχικοί, αλλά επί του παρόντος ΔΕΝ μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Η άποψη των σχισματικών απλούστατα «δεν μετράει». Όμως το έχουν στη φαρέτρα τους στον «πόλεμο» με τη Μόσχα. 
Αν, όμως, το Φανάρι τολμήσει να παραχωρήσει το αυτοκέφαλο στο «πατριαρχείο του Κιέβου» αυτό αυτομάτως σημαίνει casus belli διότι προκειται για μέση επιβουλή στο imperium του Ρωσσικού Πατριαρχείου, που μπορεί όχι μόνο απλώς να προβεί σε επίσημη αποκύρηξη της «Συνόδου» του Κολυμβαρίου, αλλά δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε διακοπή της κοινωνίας με το Φανάρι. 


Συμπέρασμα: Ο χορός για την εκκλησιαστική επικυριαρχία, το αυτοκέφαλο και τις διακιοδοσίες, καλά κρατεί. Για την ακρίβεια της πίστεως, ήγουν για τα απαράδεκτως διαδραματισθέντα στο Κολυμβάριο, ούτε φωνή, ούτε λαλιά, αφού οι δύο μονομάχοι ευρίσκονται εις το αυτό στρατόπεδο, αυτό των οικουμενιστικών εκπτώσεων.

No comments:

Post a Comment