Wednesday, January 11, 2017

Ο Π. ΜΠΟΥΡΔΑΛΑΣ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ


Ο Π. ΜΠΟΥΡΔΑΛΑΣ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Θεολόγος κ. Παναγιώτης Μπούρδαλας, σε άρθρο του στο «Αμήν», ασχολείται με τη Σύναξη του Κολυμβαρίου. Θα σχολιάσουμε ορισμένα σημεία του εν λόγω άρθρου. Σχετικά με τη σύνθεση της εν λόγω Συνάξεως σημειώνει: «οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία». Χωρίς ίχνος πολεμικής οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ΔΕΝ συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων στον Κολυμβάριο. Αν αγνοεί ο κ. Μπούρδαλας ότι οι τέσσερις Εκκλησίες που απείχαν συγκεντρώνουν πληθυσμιακά άνω του ημίσεως των απανταχού Ορθοδοξων, είναι καιρός να ρίξει μια ματιά στη Γεωγραφία και τα αριθμητικά δεδομένα. Αυτά μόνο για λόγους ακρίβειας, διότι στα θέματα της Πίστεως δεν μετράνε οι αριθμοί, αλλά η αλήθεια και μόνο.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ιδιαιτέρως την εκεί συμμετοχή του «Πατριαρχείου Σερβίας, του οποίου η στάση ήταν καθοριστική, αφού οι επίσκοποί του είναι επόμενοι –μαθητές του (αγίου) Ιουστίνου Πόποβιτς».

Πάλι ΔΕΝ μας τα λέει καλά ο κ. Μπούρδαλας. Όποιος έχει διαβάσει, έστω και σε πρώτη ανάγνωση, κείμενα του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς (χωρίς την ακατανόητη παρένθεση του αρθρογράφου) θα καταλάβει με την πρώτη ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάθε άλλο παρά επόμενοι-μαθητές του Αγίου, αποδεικνύονται από τα πράγματα, οι 25 επίσκοποι που μετέβηκαν στο Κολυμβάριο. Απλό παράδειγμα ο Σεβ. Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς, που δεν υπέγραψε το άρθρο 6 για τις «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογίες», όχι γιατί ακολουθούσε τις θέσεις του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, αλλά διότι ήθελε να αναγνωριστεί εκκλησιαστικότητα ΜΟΝΟ στον Παπισμό κι όχι στους άλλους κακόδοξους!!! Συγκρίνετε τη θεση αυτή του σεβασμιώτατου Μπάτσκας με αυτά που δίδαξε ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Τι να πει κανείς για τον Πατριάρχη Ειρηναίο που υπόγραψε, άνευ αντιλογίας, άπαντα τα κείμενα του Κολυμβαρίου! 

Τέλος λόγου. Ας μην απατά εαυτόν ο κ. Μπούρδαλας ότι οι Σέρβοι επίσκοποι ακολουθούν τον απλανή αστέρα της Εκκλησίας Ιουστίνο Πόποβιτς. Μια ματιά στη σκληρή πραγματικότητα θα τον προσγειώσει.

No comments:

Post a Comment