Monday, December 19, 2016

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΕΙ Ο π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ


ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΕΙ Ο π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στο διαδίχτυο ανώνυμες και ψευδώνυμες πληροφορίες αναφορικά με τη Σύναξη Κληρικών και Μοναχών στη Γατζέα όπου -κατά τα αναγραφέντα- έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο αποτείχισης των αντιοικουμενιστών.

Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά και στο όνομα του π. Νικόλαου Μανώλη και διατυπώθηκαν διάφορες εικασίες αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει αν ορισμένοι προχωρήσουν τελικά σε αποτείχιση.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι ο π. Νικόλαος Μανώλης δεν θα αποτειχιστεί. Όχι για τους λόγους που αναφέρουν ορισμένοι σχολιογράφοι, δηλαδή επειδή είναι οικογενειάρχης και ποιμαίνει μεγάλη ενορία και γι’ αυτό δεν θα θελήσει να διακινδυνεύσει αυτά που έχει.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν θα αποτειχιστεί επειδή αναμένει ευλογία προς τούτο από τον Γέροντά του π. Αγάθωνα της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους.

Η ευλογία, όμως, αυτή -κατά την εκτίμησή μας- δεν πρόκειται να δοθεί από τον Γέροντα Αγάθωνα επειδή ο ίδιος εξαρτάται πνευματικά από τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας.

Ο Γέροντας Εφραίμ -κατά την άποψή μας- δεν πρόκειται ποτέ να δώσει τέτοια ευλογία επειδή αποκλείεται να θελήσει να θέσει σε έσχατο κίνδυνο τα δεκάδες μοναστήρια που ίδρυσε στην Αμερική, στο Άγιον Όρος και στην κυρίως Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι που πρόσκεινται στον Γέροντα Εφραίμ εδώ στην Αμερική δεν υπέγραψαν την “Όμολογία πίστεως για τον Οικουμενισμό” ακριβώς επειδή ο Γέροντας Εφραίμ δεν έδωσε ευλογία προς τούτο.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι όταν ετέθη στο παρελθόν θέμα διακοπής του μνημοσύνου του Πατριάρχη ο Γέροντας Εφραίμ συγκράτησε τον π. Αγάθωνα της Κωνσταμονίτου από το να προχωρήσει σε αποτείχιση.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ λίαν απίθανο  να δώσει τώρα ο Γέροντας Εφραίμ ευλογία για αποτείχιση και ως εκ τούτου ο π. Νικόλαος Μανώλης, ως άνθρωπος υπακοής, δεν πρόκεται να αθετήσει τις εντολές του π. Αγάθωνος, ούτε ο π. Αγάθων τις εντολές του Γέροντα Εφραίμ.

No comments:

Post a Comment