Monday, November 14, 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ


ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Υπάρχουν τα ακόλουθα δεδομένα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολεμά τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παίζει σε διάφορα ταμπλώ και δεν ξέρουμε βασικά μέχρι που είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η Ιεραρχία, ακόμη και αν πάρει ορθές αποφάσεις, δεν έχει καμία δυνατότητα να αποτρέψει τη μειοδοσία και τις μηχανορραφίες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Αυτά που συνέβησαν στην Σύνοδο της Κρήτης είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μπορεί να φαλκιδεύει ακόμη και ομόφωνες αποφάσεις της Ιεραρχίας η οποία αδυνατεί στη συνέχεια να ζητήσει εξηγήσεις από τον παράσπονδο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Επομένως δύο μόνον δυνατότητες αντίστασης στα τεκταινόμενα υπάρχουν για την ώρα. Η μία είναι η δικαστική οδός την οποία επέλεξε ήδη η ΠΕΘ στην προσπάθειά της να αποτρέψει την εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών. Ο δεύτερος πυλώνας αντίστασης στα σχέδια των άθεων κρατούντων είναι η μαζική αντίσταση  που μπορούν -αν το θέλουν- να επιδείξουν οι θεολόγοι αρνούμενοι να διδάξουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Διάφορες τοπικές οργανώσεις της ΠΕΘ με συνέδριά τους εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Καλόν είναι η απόφαση αυτή να έλθει από το Δοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΘ ώστε η αντίσταση να είναι μαζική και αποτελεσματική.

Τελικά πάντως το πρόβλημα θα λυθεί με πολιτικούς όρους. Αν δεν ξεκουμπιστούν οι Εκκλησιομάχοι και εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε συνεχώς προβλήματα. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να υπάρξει συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Όχι με την ψευδαίσθηση ότι είναι χριστιανικό κόμμα αλλά επειδή δεν έχει τις μαρξιστικές αγκυλώσεις της αριστεράς και επειδή ενδιαφέρεται να προσεταιρισθεί τους πιστούς για να κερδίσει την εξουσία.

No comments:

Post a Comment