Sunday, October 16, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΙΣΙΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΙΣΙΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κυκλοφορεί στο διαδίχτυο επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Μπάτσκας κ. Ειρηναίου Μπούλοβιτς. Σ’ αυτήν ο εν λόγω ιεράρχης παραθέτει τις συμβουλές που του έδωσε ο Άγιος Παίσιος για τη στάση που πρέπει να τηρεί για θέματα πίστεως.

Η επιστολή αυτή σκανδάλισε πολλούς επειδή ερμηνεύθηκε σε εντελώς λανθασμένη βάση.

Συγκεκριμένα, ο Άγιος Παίσιος συμβούλευσε τον Σεβ. Μπάτσκας να μην αντιγράφει το ομολογιακό πνεύμα του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς επειδή δεν είχε την αγιότητα και το φωτισμό που διέκρινε τον Όσιο Ιουστίνο.

Αντίθετα τον συμβούλευε να τηρεί πολύ ήπια στάση έναντι των αθέων και των εχθρών της Ορθοδοξίας επειδή με το μαλακό και με την εν σιωπή διάκριση θα πετύχαινε πιο πολλά παρά με την όξυνση των πνευμάτων και με την έντονη πολεμική.

Πώς ήταν δυνατόν, λέγουν ορισμένοι, ο Όσιος Παίσιος να δίνει τέτοιες συμβουλές αφού είναι καθήκον όλων μας η ομολογία της πίστεως και η επίδειξη του ανδρείου μαρτυρικού φρονήματος που εξέφραζε με τόση επιτυχία ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς;

Ο λόγος που σκανδαλίστηκαν ορισμένοι από την επιστολή του Σεβ. Μπάτσκας είναι διότι παραγνωρίζουν ότι ο Όσιος Παίσιος δεν έλεγε σε όλους να κάνουν το ίδιο πράγμα που συμβουλεύει τον Σεβ. Μπάτσκας. Ούτε και προόριζε τις συμβουλές που του έδωσε να δουν το φως της δημοσιότητας. Ο λόγος; Επειδή τις συμβουλές αυτές ο Όσιος Παίσιος τις έδωσε προσωπικά στον Σεβ. Μπάτσκας εξαιτίας του χαρακτήρα που είχε και του τρόπου που πολιτευόταν.

Πιο συγκεκριμένα ο σημερινός επίσκοπος Μπάτσκας δεν ήταν ως Αρχιμανδρίτης ο άνθρωπος που ξέρουμε τώρα που πρωτοστατεί στους διαλόγους με τους αιρετικούς, που συμπροσεύχεται με τους Παπικούς και που ανάβει μενόρες. Όχι μόνον δεν ήταν οικουμενιστής, αλλά συνδεόταν με σχισματικούς Παλαιοημερολογίτες και ήταν κυριολεκτικά άτεγκτος σε θέματα πίστεως.

Δεν είναι μόνον ο π. Παίσιος που είχε πρόβλημα με τη νοοτροπία του τότε Aρχιμανδρίτη και σημερινού Σεβ. Μπάτσκας αλλά όλοι οι ενάρετοι Γέροντες την εποχή εκείνη. Αναφέρω δειγματοληπτικά δύο ονοματα. Τον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο και τον Γέροντα Γεώργιο Καψάνη. Ως Αρχιμανδρίτης ήταν πολύ ακραίος στις απόψεις του ακόμη και στον τρόπο που καθοδηγούσε στο εξομολογητήριο ψυχές.

Ως πνευματικός απαιτούσε από πολύ σοβαρά ασθενή άνθρωπο να τηρεί με αυστηρότητα τις νηστείες. Όταν το πληροφορήθηκε ο μ. Γέροντας Επιφάνιος τον έλεγξε για την άτεγκτη στάση που τηρούσε. Οπότε ο τότε π. Ειρηναίος για να δικαιολογηθει του είπε: Ορθόδοξος Χριστιανός είναι. Αν πέθαινε από την τήρηση της νηστείας θα πήγαινε στον παράδεισο. Για να πάρει την απάντηση από τον π. Επιφάνιο: Εμ αυτός θα πήγαινε στον παράδεισο! Εσύ που θα πήγαινες δεν ξέρω που έβαλες σε κίνδυνο τη ζωή ενός ανθρώπου για να τηρεί τις νηστείες. 

Αυτά ας έχουμε υπόψη μας για να κατανοήσουμε τι γράφει η επιστολή του Σεβ. Μπάτσκας. Ας μη τη δούμε σαν χαρακτηριστική των θέσεων του Αγίου Παισίου για την ομολογία της πίστεως.

Πολλές φορές ο Όσιος Παίσιος έδινε εντελώς διαφορετικές συμβουλές σε ανθρώπους που τον συμβουλεύονταν για το ίδιο θέμα επειδή γνώριζε την ιδιοσυγκρασία τους. Όταν κάποιος μοναχός παραπονέθηκε κάποτε επειδή άλλα είπε σ’ ένα συμμοναστή του και διαφορετικά πράγματα στον ίδιο ο Άγιος του Θεού του απάντησε: Εσύ χρειάζεσαι αυτή τη βιταμίνη και ο άλλος μοναχός διαφορετική.

Προσοχή, λοιπόν, πώς ερμηνεύουμε τις προσωπικές συμβουλές του Αγίου Παισίου. Ένας γιατρός άλλα συμβουλεύει ένα διαβητικό και άλλα ένα άσθενή που χάνει βάρος και εντελώς διαφορετικά ένα υγιή άνθρωπο.

No comments:

Post a Comment