Saturday, October 15, 2016

ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ. ΟΧΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ!


ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ. ΟΧΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Ο Σεβασμιώτατος Καρπενησίου Γεώργιος αναφέρθηκε στο λάθος που επικρατεί στις μέρες μας να γιορτάζουμε τα παιδιά μας στα γενέθλιά τους και όχι την ημέρα της γιορτής των.

«Οι γονείς μας», είπε «μας είχαν μάθει να γιορτάζουμε τα παιδιά μας στις γιορτές των αγίων, να τα στέλνουμε στην εκκλησία, να τα προετοιμάζουμε για να τιμήσουν όπως πρέπει τον εορτάζοντα άγιο».

«Σήμερα αντί της γιορτής, «γιορτάζουμε» με φανταχτερό μάλιστα τρόπο τα γενέθλια των παιδιών μας, κάτι που δεν είναι το πρέπον, γιατί στην εκκλησία μας μόνο την Γέννηση του Χριστού, της Θεοτόκου και του Προδρόμου εορτάζουμε, κανενός άλλου αγίου».

«Για το λόγο αυτό» συνέχισε ο Άγιος Καρπενησίου, «οφείλουμε να επιστρέψουμε στον κανονικό τρόπο, γιορτάζοντας τα παιδιά μας την ημέρα της εορτής των Αγίων που φέρουν το όνομά τους».

«Δεν πρέπει να πάθουμε όπως ο Ηρώδης, που έδωσε την εντολή του αποκεφαλισμού του Προδρόμου, για χάρη των «συνανακειμένων», για να μην χαλάσει δηλαδή το χατίρι αυτών που παραβρέθηκαν στα γενέθλιά του, αλλά να πράττουμε πάντα με γνώμονα το πνευματικό μας όφελος» κατέληξε ο επιχώριος Επίσκοπος.

Πολύ ορθές οι επισημάνσεις του Σεβ. Καρπενησίου. Οι χριστιανοί γιορτάζουν την ονομαστική τους γιορτή. Οχι τα γενέθλια. Γενέθλιος ημέρα για τους Αγίους είναι η ημέρα του μαρτυρίου τους. Με την ονομαστική μας γιορτή αποδίδουμε την τιμή στον εορταζόμενο Άγιο. Με τα ξενοφερτα Αγγλοσαξωνικά γενέθλια αποδίδουμε σημασία στον εαυτό μας και χαιδεύουμε τον εγωισμό μας.

Και δεν είναι μόνον τα παιδιά που γιορτάζουν γενέθλια. Το ίδιο κάνουν και πλείστοι ενήλικες και δυστυχώς ορισμένοι αρχιερείς. Αυτοί, δυστυχώς, είναι οι καρποί της εκκοσμίκευσης. Όπως πολύ ορθά επεσήμανε ο Σεβ. Καρπενησίου είναι καιρός να επιστρέψουμε στον παραδοσιακό τρόπο εορτασμού της ονομαστικής μας γιορτής και όχι των γενεθλίων μας.

No comments:

Post a Comment