Wednesday, October 19, 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ;
=====

Μία θρησκεία μόνο είναι, η Ορθόδοξος χριστιανική Θρησκεία. Και το πνεύμα αυτό το ορθόδοξον είναι το αληθές. Τα άλλα πνεύματα είναι πνεύματα πλάνης και οι διδασκαλίες τους είναι μπερδεμένες.
Πρέπει να δούμε πού είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι στην Ορθοδοξία. Εγώ την έχω ζήσει και την ξέρω, με τη χάρη του Θεού. Και έχω ζήσει, μέσα σε αγίους ανθρώπους, που πέφτουν, στο πνεύμα αυτό της αληθείας. Υπάρχουν πολλά φώτα που βλέπει κανείς και εντυπωσιάζεται. Μα ένα είναι το Φως το Αληθινό. Πρέπει να τα σκεφτούμε αυτά.


(Άγιος Πορφύριος)

 *****

… ζητούμε την ένωση των ανθρώπων διά της Παγκοσμιοποιήσεως, στην κοινωνική ένωση, στην εμπορική ένωση, στην πολιτισμική ένωση και, προπαντώς, εις την θρησκευτική ένωση, αυτό που ακριβώς λέμε Οικουμενισμός. Στη χοάνη αυτή να ρίξουμε όλες τις θρησκείες, να βγάλουμε αυτό που λέμε Οικουμενισμός. Θέτουμε, λοιπόν, «εκ ποδών» τον Θεόν, που σταμάτησε την πυργοποιΐα, τότε, και μας έδωσε την Πεντηκοστή. Τον διώχνουμε τον Θεό, δεν τον χρειαζόμαστε τον Θεό. Αυτή η ενότητα είναι ακραιφνώς, ακραιφνώς δαιμονική.

(Από ομιλία π. Αθαν. Μυτιληναίου για την Πεντηκοστή-Νέος Πύργος Βαβέλ ο Οικουμενισμός)

*****

Ο Σατανάς, φθονών το μεγαλείον της Ορθοδοξίας, η οποία παρέμεινε παρθένος αγνή, άμικτος από τα μιάσματα πλανών και αιρέσεων, ετεχνούργησε το νέον τούτο σχήμα του Οικουμενισμού.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Υπό το πρόσχημα της αγάπης κρύβεται ο Απατεών, ο οποίος προτρέπει τους Ορθοδόξους ν’ ανοίξουν τας θύρας και να δεχθούν και να εναγκαλισθούν όλους τους αιρετικούς, και τους αλλοθρήσκους ακόμη, και να γίνουν όλοι μία συναλοιφή.

(† επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης)

 *****

Σε καμία περίπτωση όμως και για κανένα λόγο η Εκκλησία δεν αδικεί την αλήθεια για να εξυπηρετήσει δήθεν την αγάπη, διότι αποκομμένη από την αλήθεια η αγάπη εκφυλίζεται σε απάτη.

Αυτήν την απάτη προβάλλει εντυπωσιακά και φαντασμαγορικά η αίρεση του Οικουμενισμού. Αν μας ενοχλεί η μαζοποίηση και η χυλοποίηση των πάντων κάτω από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη η μετάλλαξη της οικουμενικότητας της Εκκλησίας στο πονηρό και διάτρητο οικουμενιστικό μοντέλο, που προωθεί ο Οικουμενισμός ανασταίνοντας τον σαρωτικά απέλπιδα συγκρητισμό. Αυτός θα αποτελεί τη βάση της προσχεδιασμένης και ήδη εκκολαπτόμενης νέας εκκλησίας.

(Στέργιος Ν. Σάκκος, καθηγητής Θεολογικής ΑΠΘ)

 *****

Υπάρχει ένα κίνημα που λέγεται «Οικουμενισμός». Πρόσεχε μη σε πλανήσει το δόλιο αυτό κίνημα. Είναι μια μεγάλη αίρεση, είναι «παναίρεση». Η αίρεση αυτή θέλει να ενώσει την αλήθεια της πίστης μας με τα ψέμματα των άλλων θρησκειών, για αγάπη τάχα, για ενότητα τάχα. Αλλά, όπως το καταλαβαίνεις, δεν μπορεί το ψέμα να ενωθεί με την αλήθεια, ούτε το φως να ενωθεί με το σκοτάδι. Εμείς οι Ορθόδοξοι με το βάπτισμά μας ορκιστήκαμε ότι θα κρατήσουμε την πίστη μας, όπως μας την παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ακόμη, αγαπητέ μου, και αν έρθουν χρόνια που μας βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό για την πίστη μας, εμείς να πούμε αυτό που έλεγαν οι άγιοι μάρτυρες: «Πιο βαθιά το μαχαίρι· δεν αρνούμαι την αγάπη μου στον Χριστό και την Ορθόδοξη Πίστη μου».


(Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας)


ΠΗΓΗ:

Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου
Επιμέλεια: Φ. Μιχαήλ

No comments:

Post a Comment