Friday, September 16, 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡ – ΠΛΕΙΟΝΩΝ ΑΡΧΗ, ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡ – ΠΛΕΙΟΝΩΝ ΑΡΧΗ, ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Το πρόσφατο κείμενο του καθηγητή κ. Θεόδωρου Γιάγκου, καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. που τιτλοφορείται «Πτυχές που αποσιωπήθηκαν στον δημόσιο διάλογο περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (Α΄ Μέρος)» (amen.gr), μας έδωσε αφορμή να αναφερθούμε στη μόνη αποσιώπηση που έγινε.

Ο κ. Θεόδωρου Γιάγκου, αναφέρεται εκτενώς σε προηγούμενες αναφορές του π. Θεόδωρου Ζήση, θεωρώντας τες ως αποσιώπηση, ενώ λησμονεί ότι η μόνη αποσιώπηση που έγινε, ήταν για το παράδοξο της υπερ - πλειόνων αρχής, όπου Προκαθήμενος  τοπικής Εκκλησίας υπέγραψε με την ένδειξη ‘’αντ’ αυτού’’ στη θέση τεσσάρων Ιεραρχών, που δεν υπέγραψαν το κείμενο της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, όπου καλούνται ετερόδοξες εκκλησίες οι αιρετικές ομάδες ή κοινότητες.

Αυτή ήταν και η μόνη αποσιώπηση που έγινε στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Τόσο απαρατήρητη πέρασε αυτή η αποσιώπηση; Αυτό το παράδοξο θα καταγραφεί στην ιστορία των Συνόδων, με τη λυπηρή μοναδικότητα. Τέτοιο παράδοξο δεν παρατηρήθηκε στην ιστορία των Συνόδων, ούτε σε αυτές που η Εκκλησία μας αποδέχτηκε, αλλ’ ούτε και σ’ αυτές που δεν αποδέχθηκε. Γιατί πέρασε απαρατήρητη η μοναδική αυτή αποσιώπηση; 


Καμιά αναφορά δεν έγινε για τη μοναδική αυτή  αποσιώπηση. Κανείς από αυτούς που υπεραμύνθηκαν για την εμμονή να κληθούν ετερόδοξες εκκλησίες οι αιρετικές ομάδες ή κοινότητες, δεν αναφέρθηκε στο θέμα τούτο. Τόσο το παρόδοξο τούτο της υπερ - πλειόνων αρχής, όσο και η σιωπή που τηρείται για το θέμα τούτο λύπη φέρει. Κάθε φορά που κάτι τέτοια όμως μας λυπούν, ο λόγος του Οσίου Παϊσίου, «Ο Χριστός κυβερνά την Εκκλησία», ηχεί παρηγορητικά. Θα επαναλάβουμε με λύπη ότι αυτή η αποσιώπηση, ήταν και η μόνη η αποσιώπηση. Η μόνη αποσιώπηση..

No comments:

Post a Comment