Sunday, August 21, 2016

OI ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ


OI ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Τον τελευταίο καιρό βρίσκονται σε έξαρση  προφητείες που αποδίδονται στον Άγιο Παίσιο και άλλες που ειπώθηκαν από τον πλανεμένο μοναχό Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό. Iστολόγια, όχι μόνον τα εκκλησιαστικά αλλά και κοσμικά, είναι γεμάτα με αναρτήσεις που αναφέρονται σε προφητείες ή για να ακριβολογούμε σε υποτιθέμενες προφητείες του Αγίου Παισίου και του μοναχού Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ
__________

Ας αρχίσουμε από τις λεγόμενες προφητείες του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού. Ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός ήταν ένας παγκοίνως γνωστός πλανεμένος μοναχός, ο οποίος -μεταξύ άλλων ανομημάτων- ασχολήθηκε κατά κόρον με την καταστροφολογία. Κατ’ επανάληψη προφήτευε πολέμους που δεν γίνονταν ποτέ και σιτοδεία που δεν συνέβαινε ποτέ. Ιδιαίτερα στην Κύπρο οι ψευδοπροφητείες του π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού σκόρπισαν τρόμο σε πολύ κόσμο επειδή πολλοί καταρχήν πίστεψαν τις προφητείες του. Η κατ’ επανάληψη διάψευση των προφητειών του, όμως, συνέτισε πολλούς και σήμερα ελάχιστοι απληροφόρητοι και τυφλωμένοι από την προσωπολατρεία δίνουν σημασία στις προφητείες του.

Αλίμονον αν ένας πλανεμένος ολκής, όπως αναμφίβολα ήταν ο Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, είναι οδηγός των πιστών. Ας μη ξεχνούμε ότι εκτός από την καταστροφολογία που συστηματικά επιδίδετο, διατύπωσε σωρεία αιρέσεων μεταξύ των οποίων δεν θεωρεί αμάρτημα την έκτρωση αν γίνει πριν τον τρίτο μήνα της κυήσεως. Για τέτοιο προφήτη μιλάμε.!!!

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ
_________

Ας έλθουμε τώρα στον Άγιο Παίσιο. Καταρχήν δεν ξέρουμε αν οι προφητείες που κυκλοφορούν με το όνομά του είναι αυθεντικές. Αν είπε όντως αυτά τα πράγματα που του αποδίδουν ορισμένοι.

Ύστερα ακόμη και αν είπε ορισμένα πράγματα δεν ξέρουμε αν τα είπε σαν προφητείες ή σαν προσωπικές εκτιμήσεις των πολιτικών γεγονότων. 

Επίσης δεν ξέρουμε αν κατάλαβαν καλά τι τους είπε ο Άγιος Παίσιος ορισμένοι που λανσάρουν αυτές τις προφητείες.

Το σπουδαιότερο δεν ξέρουμε πώς ακριβώς ερμηνεύονται και κάτω από ποιες ιστορικές συνθήκες. Αλίμονον αν εμπιστευόμαστε την ερμηνεία του καθενός ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει προφητείες του Αγίου σε όλα τα ιστορικά γεγονότα που συμβαίνουν.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΥΜΕ
________

Συνοψίζουμε: Του μεν Ιωσήφ του Βατοπαιδινού απορρίπτουμε τις προφητείες επειδή ήταν ένας πλανεμένος μοναχός που διαψεύστηκε κατ’ επανάληψη πάντοτε από τα γεγονότα. Όσο για τις προφητείες του Αγίου Παισίου βάζουμε ερωτηματικό ως προς την γνησιότητά τους και προπαντός για την αυθεντική ερμηνεία τους.

Οι χριστιανοί επιμελούνται της σωτηρίας της ψυχής τους. Δεν τρομοκρατούνται από τα ιστορικά γεγονότα και τις υποτιθέμενες προφητείες αλλά έχουν την ελπίδα τους στο Χριστό που κατευθύνει τον ρουν της Ιστορίας.


*****

Ελπίζω, συν Θεώ, να επιστρέψω την Τετάρτη 24 Αυγούστου.

Π.Μ.Τ.

No comments:

Post a Comment