Wednesday, July 13, 2016

Ο ΣΕΒ. ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΙΔΕΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


Ο ΣΕΒ. ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΙΔΕΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην πολυσήμαντη επιστολή του “Γιατί δεν υπέγραψα το κείμενον της εν Κρήτη Συνόδου για τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον”, ο Σεβ. Μπάτσκας κ. Ειρηναίος Μπούλοβιτς έκανε μια έμμεση αποκάλυψη τεράστιας σημασίας.

Είπε συγκεκριμένα ότι οι τέσσερις Εκκλησίες απουσίασαν από την Σύνοδο της Κρήτης πρώτιστα επειδή δεν εγκρίνουν το κείμενο “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον”.

Δεδομένου του γεγονότος ότι ο Σεβ. Μπάτσκας ηγείται της Ρωσόφιλης πτέρυγας της Σερβικής Ιεραρχίας και δεδομένου ότι βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Εκκλησία της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, μπορούμε να τρέφουμε βάσιμες ελπίδες ότι η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Ρωσίας για τη Σύνοδο της Κρήτης θα είναι η ενδεδειγμένη. Δηλαδή η απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας δεν θα περιορίζεται στην απόρριψη της Συνόδου της Κρήτης μόνον για λόγους ομοφωνίας και τρόπου σύγκλησης και διαδικασίας λειτουργίας της αλλά θα επεκταθεί πρωτίστως σε θέματα πίστεως.

Αν αυτό αποδειχτεί στην πράξη θα είναι γεγονός τεράστιας σημασίας. Αν σε λίγες μέρες ή βδομάδες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας απορρίψει την Σύνοδο της Κρήτης, όχι μόνον για λόγους τυπικούς, αλλά και για λόγους πίστεως, τότε αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταρρακώσει το κύρος των αντορθόδοξων αποφάσεων που λήφθησαν στη Σύνοδο της Κρήτης. 

Πόσο μάλλον θα καταρρακωθεί το κύρος της Συνόδου της Κρήτης αν οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ευτυχώς είναι βέβαιο ότι οι παραδοσιακές Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας ενδιαφέρονται πρωτίστως για το γεγονός ότι η Σύνοδος της Κρήτης προσέδωσε εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς Παπικούς, Προτεστάντες, Μονοφυσίτες και λοιπούς αιρετικούς. Γι’ αυτό η απόφαση των δύο παραδοσιακών Εκκλησιών θα στοιχείται στην ορθή γραμμή.

No comments:

Post a Comment