Tuesday, July 19, 2016

ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΔΗΘΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΝΕΥΜΑ ΕΞΟΥΣΙΟΛΑΓΝΕΙΑΣ


π. Γεώργιε Μεταλληνέ! Ο καρδιακός σας φίλος κ. Γιανναράς -που βλασφημεί την αειπαρθενία της Θεοτόκου και ατιμάζει την κανονική παράδοση των Οικουμενικών Συνόδων της Εκκλησίας, που συγχέει τον περσοναλισμό του Χάιντεκερ με τη θεολογία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, που αρνείται το θαύμα του Αγίου Φωτός και προωθεί τον Νεονικολαιτισμό, που εμπεδώνει τον οικουμενισμό και αποθεώνει τη Νεορθοδοξία- διασύρει τους ομολογητές επισκόπους της Εκκλησίας επειδή τήρησαν παραδοσιακή στάση στη Σύνοδο της Κρήτης.

Δεν οφείλετε να αναιρέσετε τις κακοδοξίες που διατύπωσε για τη Σύνοδο της Κρήτης με τις επιφυλλίδες του στην “Καθημερινή”;

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Γ΄

Του Γραφείου επί των αιρέσεων της Ι. Μ. Πειραιώς
=====

ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΔΗΘΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΝΕΥΜΑ ΕΞΟΥΣΙΟΛΑΓΝΕΙΑΣ
________

Ο κ. Γιανναράς συνεχίζοντας την  κριτική του στους «συντηρητικούς Επισκόπους», κάνει τον εξής, λαθεμένο συσχετισμό: «Όταν ακούει κανείς σήμερα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες τούς “συντηρητικούς” επισκόπους να πολεμάνε με μανιασμένο πάθος τους “οικουμενιστές” (εν Xριστώ αδελφούς τους), πιστοποιεί ότι κοπιάρουν πιστά τους υπέρμαχους κάθε “ορθοδοξίας” (μαρξιστικής, φροϋδικής, ή όποιας άλλης ιδεοληψίας): Λειτουργούν με τη στυγνή εξουσιαστική λογική, δηλαδή με τη βασανιστική ανασφάλεια που έτρεφε και τον ναρκισσισμό ενός Λουναρτσάσκι ή ενός Zντάνοφ. Kαι στον πισώπλατο πόλεμο της Mόσχας ενάντια στην Κων/πολη, ψηλαφεί ο απροκατάληπτος το ακριβές ανάλογο της εξουσιολαγνείας στις μεσαιωνικές, βαρβαρικές αυλές των παπών ή στο σοβιετικό πολιτ-μπιρό»

Ειλικρινά δεν περιμέναμε μια τόσο απλοποιημένη θεώρηση από τον κ. Καθηγητή. Ο «πισώπλατος πόλεμος Μόσχας ενάντια στην Κωνσταντινούπολη» δεν μπορεί να ερμηνεύσει την, σχεδόν καθολική, αντίδραση, όχι μόνον των «συντηρητικών Επισκόπων», αλλά του συνόλου σχεδόν, του ορθοδόξου πληρώματος σε όλο τον κόσμο. Ίσως δεν έχει αφουγκραστεί την κοινή γνώμη, όλον αυτόν τον καιρό, για να καταλάβει ότι οι αντιδράσεις κατά των κειμένων της Μεγάλης Συνόδου, απέχουν παρασάγγας από την «κοινωνιολογική» θεώρησή του. Από την τάση της «στυγνής εξουσιαστικής λογικής», από την «εξουσιολαγνεία». Ας κάνει τον κόπο να μελετήσει, με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα μελέτες και ανακοινώσεις, των «συντηρητικών Επισκόπων», όπως των Σεβ. Μητροπολιτών: Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Γόρτυνος κ. Ιερεμία, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Λεμεσού κ. Αθανασίου, Μόρφου κ. Νεοφύτου, Λόβετς (Βουλγαρίας) κ. Γαβριήλ, κ.α. για να διαπιστώσει την παντελή απουσία κανενός είδους «εξουσιολαγνείας», αλλά μια κραυγή αγωνίας, ένα αίσθημα τεράστιας ευθύνης, μια πράξη αυτονόητης έκφρασης ομολογίας για τη διαφύλαξη της «Παρακαταθήκης», την οποία υποσχέθηκαν να διαφυλάξουν κατά τη χειροτονία τους! Δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από αυτό που έκαναν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας στο δισχιλιόχρονο διάβα Της, την  επιβεβλημένη προάσπιση της σώζουσας ορθοδόξου πίστεως! Όσο για την έκφρασή του: «μανισμένο πάθος τους (προς) “οικουμενιστές” (εν Xριστώ αδελφούς τους)», θεωρούμε ότι είναι ατυχής και νομίζουμε ότι πραγματικά αδικεί τον ίδιο τον κ. Καθηγητή! Τέτοιου είδους, όμως, «μανιασμένα πάθη», έσωσαν την αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας μας στη δισχιλιόχρονη πορεία της και αυτό το γνωρίζει καλλίτερα εκείνος από τον καθένα!


(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment