Friday, July 15, 2016

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέπεμψε σε συνοδική επιτροπή την αίτηση του κοινοβουλίου της Ουκρανίας για να δοθεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και την ίδια μέρα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας ανακοινώνει ότι θα μελετήσει τα της Συνόδου της Κρήτης την οποία και θα αξιολογήσει.

Τα δύο γεγονότα αλληλοεξαρτώνται. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα της ανακήρυξης του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας για να εξαναγκάσει το Πατριαρχείο Ρωσίας να στοιχηθεί στη γραμμή της Συνόδου της Κρήτης.

Το Πατριαρχείο Ρωσίας, όμως, δεν φαίνεται να πτοείται από την απειλή επειδή η ανακήρυξη του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν είναι ευχερές έργο χωρίς τη συνδρομή του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο κρατά στα χέρια του πολλές αποτρεπτικές δικλείδες.

Άρα το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την κίνηση αυτή είναι να αποτρέψει τη σκληρή καταδίκη της Συνόδου της Κρήτης από το Πατριαρχείο Μόσχας. Ελπίζει σε μια νερόβραστη καταδίκη των ανομιών της Συνόδου της Κρήτης.

Επί της ουσίας τώρα η ανακήρυξη του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν είναι εφικτή ενόσω δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ουκρανία για το ζήτημα. Ενόσω η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο κανονική Εκκλησία θέλει να εξακολουθεί να υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας κάθε προσπάθεια ανακήρυξης του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας θα προσκρούει σε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Αλλά πέραν αυτού η τυχόν πραξικοπηματική ανακήρυξη του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας θα προσκρούσει σε λυσσαλέα αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο δεν θέλει με κανένα τρόπο την αυτοκεφαλοποίηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας η οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προκαλέσει πανορθόδοξο σχίσμα. Γι’ αυτό είναι αμφίβολο αν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μια τόσο βαθειά ρήξη.

Αυτό που απομένει να φανεί είναι σε ποιο βαθμό η Εκκλησία της Ρωσίας θα βάλει νερό στο κρασί της στην αξιολόγηση των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης.

No comments:

Post a Comment